София с план за чист въздух

Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Всеки район с контейнери за текстил

София подготвя мащабен проект за качеството на въздуха, съобщи пред “Труд” столичния кмет Йорданка Фандъкова. “Вече имаме готовност за кандидатстване по ОП “Околна среда” по мярката качество на въздуха с голям проект за подмяна на отоплителните инсталации на гражданите. Разработили сме всички възможни механизми, включително подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, с разширяване на газопреносната мрежа, имаме и пилотен проект за филтрите на комините. Така че ще видим първо как ще бъдат обявени изискванията на управляващия орган и тогава ще внесем своя проект. Надявам се да получим одобрение, така че след няколко месеца да можем да започнем реализация. Трябва да бъде обявена мярката и да видим с какво можем да кандидатстваме”, каза кметът.

Общината има готовност да действа по евентуалните възможности. Затова тества различните варианти, отчита промените за въздуха, за да прерастнат проектите в по-мащабни. Тази зима ще е ясен ефектът от раздадените 30 пелетни печки. През октомври общината пуска обществената поръчка за още един пилотен проект. Той е за доставка на 20 филтъра за комини, които ще бъдат монтирани в един район на столицата, каза пред “Труд” столичният зам.-кмет Йоана Христова.

София ще има контейнери за преработка на текстилните отпадъци във всеки район. Промените предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

Фандъкова е във Виена, където вчера с общински съветници посети инсталацията за изгаряне на RDF, каквато ще има и в София. Цената на българската ще е 158 млн. евро.

Коментари

Задължително поле