София с рекорден бюджет от 1,5 млрд. лв.

Столичният общинския съвет прие в четвъртък бюджета на София за 2018 г.

Приоритетите на общината са транспорт, образование и чист въздух

Ще мият улици с 4,7 млн. лв.

Рекорден бюджет от над 1,5 млрд. лв. ще има София през 2018 г. Това е с 220 млн. лв. повече от средствата за миналата година, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Вчера тя представи пред Столичния общинския съвет крайният вариант на бюджета на града. Той беше приет след близо 4-часов дебат, като “за” гласуваха 42-ма общинари, а “против” бяха 14. Според кмета бюджетът е едно от най-красноречивите доказателства за доброто финансово състояние на общината. “Той ни позволява да продължим устойчивата работа по утвърдени приоритети, които бяха потвърдени от всички политически сили, включително и в изказванията на опозицията. Приоритетите са повече средства за транспорт и транспортна инфраструктура и образование. Цялата инвестиционна програма е подчинена на стратегическия приоритет за по-чиста околна среда и по-чист въздух”, обясни Фандъкова.

Предизвикателство остават фините прахови частици. Метрото остава водещ екологичен транспорт, допълни кмета. Тя напомни, че то е най-големият проект в бюджета и за него са заделени над 300 млн. лв.

Първоначалният бюджет бе на стойност 1,433 млрд. лв., но заради преходния остатък и прогнозирано повишаване на собствените приходи, парите за 2018 г. бяха допълнени с още над 100 млн. лв. “Повишихме средствата за поддържане и изграждане на уличната инфраструктура с 58 млн. лв., за образование с 18 млн. лв., за здравеопазване с 4,8 млн. лв. и за социални дейности с 4 млн. лв. Това е промяна, станала в рамките на един месец”, заяви Фандъкова.

В зала председателят на Комисията по бюджет и финанси Орлин Алексиев направи предложение, което беше прието, за завишаване на приходната и разходната част със 7 млн. лв. Те ще бъдат инвестирани в градския транспорт, почистване на гробищни паркове, улично осветление и отчуждаване на частни терени за реализиране на инвестиционни намерения на общината.

Над 124 млн. лв. са заделени за ремонти на булеварди, улици и трамваен път. 37 млн. лв. ще отидат само за реконструкцията на квартални улици. Кметът подчерта, че за първи път общината отделя толкова много пари за малките улици. Най-основният ремонт предвиден за тази година е на ул. “Граф Игнатиев”. Ще продължи работата и по “Монтевидео” и “Тодор Каблешков”. Повече средства има за електротранспорт, реконструкция на трамвайни линии, купуване на 13 нови трамвая. 135 млн. лв. ще бъдат дадени за купуването на 142 автобуса на природен газ и 20 електробуса. Нов момент в бюджета е, че са отделени 9 млн. лв. за постигане на по-редовен градски транспорт.

С 11 млн. лв. се повишават средствата за чистота. За миене на улици “Московска” 33 предвиждат 4,7 млн. лв. Планирано е засаждане на над 2000 дървета покрай улиците и булевардите.

Кметът обяви, че ще започне и строителството на детски градини в “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” и Курило, район “Нови Искър”. Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кваралите “Павлово”, “Княжево” и районите “Витоша”.

 

Общината прие план с мерки

Забраняват паркиране в сини и зелени зони при силно замърсяване

При замърсяване КАТ ще прави интензивни проверки на автомобилите

Столичният общински съвет прие мерките за справяне с мръсния въздух. Според тях, когато 2 станции прогнозират, че за следващите 2 дни нивата на фините прахови частици ще са до 3 пъти над нормата - 150 микрограма на куб.м, Столичната община ще известява КАТ да правят по-интензивни проверки за това кои автомобили замърсяват въздуха. Ако температурите позволяват,  ще се предприема миене и метене на улиците.

При замърсяване общината ще известява гражданите чрез сайта си, ще бъде създадено и мобилно приложение.

Забрана за паркиране в части или напълно в сините и зелените зони, както и затваряне за автомобили на улици, ще се въвежда, когато прогнозите са за превишения 4 пъти над нормата. Тогава ще е позволено паркирането по булеварди.

Мерките, които зависят от промените в законите за ограничаването на автомобилите ще бъде на няколко етапа. Първо ще се забранява движението на коли в центъра между 8 сутринта и 20 часа вечерта, след това в участъка между булевардите “Патриарх Евтимий”, “Христо Ботев”, “Тодор Александров” и 'Васил Левски”. При преценка ще бъде затварян и целият център. Тогава ще бъде въвеждан и безплатен градски транспорт.

В плана на общината са записани и дългосрочни цели като разширяване на зелената зона за платено паркиране, изграждане на второ депо за земни маси, отклоняване на трафика от центъра към периферията, изграждане на система от сензори за измерване на качеството на въздуха, автобуси на градския транспорт от категория Евро 5 или Евро 6 и др.

 

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов:

СОС е гумен печат на администрацията

Не чух против кои от политиките сте, репликира Фандъкова

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов се обърна към ГЕРБ по време на обсъждането на бюджета за 2018 г. на София. “За съжаление, откакто ГЕРБ управлява в Столична община имаме модел, в който ние общинските съветници сме притурка и гумен печат на решенията на администрация. Отказвам да стана съучастник в тази ваша игра - да се оправдавате с това, че общинският съвет е виновен”, каза Паргов. “С днешния акт ще подпечатаме вашите решения как да се харчат парите на софиянци. Бюджетът звучи рекордно - над 1,5 млрд. лв., но ако се вгледаме какво има в него, ще видим, че отново става дума за 100-150 млн. лв., с които се прави политика”, заяви Паргов.

Общинският съветник Иван Таков от БСП заяви, че бюджетът е заченат в лъжа, и единственото му достойнство е, че е голям. “Поставихме и друг рекорд - най голямото неизпълнение на инвестиционната програма. 210 млн лв. са неизразходваните средства”, каза Таков. Председателят на финансовата комисия Орлин Алексиев му отговори: “личи си, г-н Таков, че не сте яли кекс снощи”.

“Още с първото изказване Паргов изказа много сериозни усилия да намерят аргументи, за да отхвърлят бюджета. Прието е опозицията да бъде против бюджета. Не разбирам защо е така. Защото ако сте против - против какво? На практика не чух против кои от политиките за обектите сте”, се обърна към БСП столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Средствата за образование, строителство и екология са повече

Приеха 77,5 млн. лв. бюджет на Шумен

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

ТРУД, Шумен

Общинските съветници на Шумен приеха вчера бюджета за настоящата година в размер на 77,5 млн. лв.

“Това е бюджет на растежа и финансовата стабилност”, коментира след вота зам. кметът по финанси Татяна Костова. И уточни, че миналата година макрорамката е била 71 млн.лв., а сега ръстът е значителен. Средствата за образование, строителство и екология са повече.

Предвидено е общината да изтегли и кредит от 2,5 млн.лв. от фонд “Флаг” за съфинансиране на проекти.

Приоритет през 2018 г. в Шумен ще бъде и създаването на модерна и европейска градска среда. Затова за капиталови разходи са предвидени над 28,313 млн.лв. От тях 19,421 млн.лв. са по европроекти.

 

Общата държавна субсидия е 36,7 млн. лв.

Със 76,4 милиона лева разполага Велико Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

ТРУД, Велико Търново

76,4 милиона лева е стартовият бюджет на Община Велико Търново и той бе гласуван от местния парламент. Кметът на Старата столица Даниел Панов обяви увеличение на средствата за образование, здравеопазване, култура, социални дейности, общи държавни служби. Ставките на местните данъци и такси остават без увеличение.

Общата държавна субсидия е 36,7 млн.лв. - със 17% повече спрямо миналата година. Ръстът е с 5,3 милиона лева. Над 20% е увеличението на парите за образование, а с 28% за здравеопазване. Общинската програма за асистирана репродукция е с начален фонд от 70 000 лева.

Повишение от 7,2% има и на средствата в социалната сфера. С 12 на сто повече ще са парите за култура и туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България