София ще има нов парк през септември

Първият етап на "Въртопо" в "Младост" струва 600 хил. лв.

От пълно с боклуци сметище, 5 дка стават терен с детски площадки, фитнес, асансьор и видеонаблюдение

До края на септември ще е готов първият етап на новостроящия се парк "Въртопо" в столичния квартал "Младост". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на проверка на обекта. От терен, пълен с боклуци, 5 дка се превръщат в напълно нов парк. Целият етап е от 8 дка, до края на септември ще са готови 5 дка. Този проект ще струва 600 хил. лв. Паркът ще обслужва части от "Младост", "Мусагеница" и всички прилежащи райони.

"Този терен е много труден. На практика се наложи да правим парково пространство на вертикална среда", обясни кметът. За осигуряване на достъпна среда ще бъде изграден асансьор на един от входовете, останалите ще са със стълбища. Откъм моста на парка ще има алея, която също ще е проходима за майките с колички и хората с увреждания. Предимно този парк е за майки с деца и игра на деца. Предвиждат се няколко площадки - детска площадка за деца на възраст над 3 години, малка детска площадка за бебета под 3 г., както и фитнес съоръжения за възрастните. Ще бъде изградено видеонаблюдение.

Съоръженията в парка подлежат на технически контрол и сертификация, преди да бъдат пуснати, а гаранцията им е 5 г. На площадките ще има ударопоглъщаща настилка.

"Имаме още проблеми с частните терени тук. В парка има много частни терени. Затова по два от подходите се работи, а третият все още изчакваме, за да придобием един частен терен, за да можем да направим и по-добър подход откъм "Мусагеница", да изградим ново мостче на мястото на съществуващото, алея по която да има достъп на майки с колички", каза Фандъкова.

Към момента изпълнението върви по график, като най-късно до края на септември ще бъде напълно завършен първия етап от строителството на парка. След това общината има сериозни планове за разширяването на парка, но за осъществяването им е необходимо отчуждаване на терени. По време на втория етап ще бъде обособено място край река, подходящо за пикници. Вторият етап ще започне, когато общината придобие терена.

Тази година градската управа в София работи по изграждане и реконструкция на над 10 паркови пространства, включително и Северен и Западен парк. Очаква се да започне работа и по този в кв. "Дружба".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България