Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

София MENAR филм фестивал гостува на Велико Търново за четвърти път Шест от филмите на тазгодишният фестивал ще бъдат прожектирани във Велико Търново

Вече 12 години Sofia MENAR Film Festival запознава българските зрители с културата и духа на Изтока, след като продължава традицията на фестивала “Цветята на Корана”, който между 2009 и 2012 година представи над 120 източни филми. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Тя включва специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и обичаите на етнически групи, които обитават земите им.

Sofia MENAR Film Festival се провежда всяка година през януари в София, като тази година се провежда паралелно и в градовете Стара Загора, Пловдив, Варна и Велико Търново. Фестивалът за кино от Близкия Изток и Африка се организира от сдружение „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите. На 14 януари фестивала страртира в София и Стара Загора, като билетите бяха разпродадени, а залите – препълнени. Четвъртото издание на Sofia MENAR Film Festival във Велико Търново идва благодарение на съвместната работа на Галин Попов от пространството за културни и социални събития и срещи ТАМ и организаторите на фестивала Здравко Григоров и Ангел Хаджийски.

“Важно е филмите от програмата на MENAR да достигнат до повече хора. Те ни отвеждат на вълнуващо пътешествие из страните от ислямският свят и ни помагат да опознаем други култури. Чрез това изживяване откриваме, че навсякъде по света хората имаме сходни надежди, предизвикателства и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, любовта винаги ни помага да намерим красивото в този живот”, споделя Галин Попов във връзка с предстоящото откриване на фестивала в старата столица.

Тази година акцента на фестивала е “Сканди MENAR”, съсредоточен върху копродукции между скандинавски страни и държави от Близкия Изток. Във Велико Търново фестивалът ще стартира на 23 януари в 19:30 с иранската продукция “Пастаряни” на режисьора Сохейл Мовафах, а желаещите ще могат да гледат филмите на MENAR срещу цена за билет 4лв. всеки месец в бар ТАМ, като последната прожекция ще е на 7 май.

Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region.

Менáр /منار , произнася се и манáр/ на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур /نور /, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре или кула, която осветява пътя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.