Соцантики на изчезване дири БАН

От Етнографския музей се надяват хора да направят дарения

Предмети от Татово време издирва Институтът за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН. Учените са започнали кампанията за набиране на соцантики, тъй като много от вещите от периода са застрашени от изчезване, научи “Труд”.

Те ще попълнят фондовете на института и ще бъдат включени в експозиции. Набирането на бъдещи експонати става под формата на дарения, като ще се поддържи личен контакт с всеки един дарител, уточниха от института.

“Нямаме краен срок са събиране на предмети. Става дума за изключително нова колекция, която ще създаваме. Надяваме се все повече хора да даряват и да откликнат. Една от причините е, че всеки момент много от предметите могат да изчезнат. И сега някои вече не знаят какво е касета, камо ли грамофонна плоча”, обясни за “Труд” Илиана Страхилова, която се занимава с набирането на предмети.

Учените ще приемат всякакви вещи, а на по-късен етап ще бъде свикана оценителна комисия, която ще даде становище за предметите и евентуалното им излагане пред публика. От музея очакват с нетърпение първите хора, които ще направят даренията си. “Ако имате вещи от този период (дрехи, опаковки от шоколади, партийни книжки, играчки, сервизи и други), можете да ги предоставите на хората, които ще се погрижат за тях и ще им вдъхнат нов живот”, призовават учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България