Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки)

На снимката: отляво надясно – Бело Белов – дългогодишен шеф на Химимпорт, Петър Башикаров – бивш министър на външноикономическите връзки, Ани Спанчева – бивш зам.-министър на образованието, и съпругът й бившият премиер Георги Атанасов. Снимки: Борис Марков

100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Бивши соцвеличия и ветерани, работили в системата на външната търговия, се събраха, за да честват празника на външнотърговския работник. Всяка година около Никулден около 100-120 души вдигат наздравици и си спомнят с носталгия за отминалите времена.

Тази година празникът им – за 22-ри пореден път, не беше весел – само дни преди това на 16 ноември - най-дългогодишният министър на външната търговия Христо Христов и основен двигател на тези срещи почина след дълго боледуване. Затова датата на срещата беше не на 18 декември, както я правят всяка година, а на 12 декември – денят, в който Христо Христо Христов щеше да навърши 88 години.

На срещата в ресторанта на Интерпред в столицата дойдоха и бившият министър-председател на България Георги Атанасов, бившият министър на културата Георги Йорданов, бившият министър на външноикономическите връзки Петър Башикаров, бившата зам.-министърка на образованието Ани Спанчева (тя е съпруга на Георги Атанасов), бившите посланици в Япония и Иран – съответно Константин Главанаков и Стефан Полендаков (неговият син Христо Полендаков сега е наш посланик в Техеран), Пенчо Бузов – директор в „Балканкар“, Любомир Козлев – наш търговски представител в Москва, Владимир Пенчев – бивш зам.-председател на плановата комисия и зам.-министър на външната търговия, бизнесменът Людмил Дионисиев, генералният директор на „Интеркомерс“ Иван Деев, Бело Белов – шефът на „Химимпорт“, Цвятко Лилкин бивш началник управление в министерството и много други. На срещата пристигна специално и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Сбирката все пак продължи и празнично по случай празника на търговския работник, който в годините на соца се честваше на Никулден по стар стил.

Снимки: Борис Марков

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България