Социалната комисия одобри 75 лв. за Великден за най-бедните пенсионери

Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание прие на първо четене предложението на ГЕРБ-СДС за 75 лв. великденска надбавка за пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, колкото е и линията на бедност за тази година.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. е внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов и е приет на първо четене от комисията. 

Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни 40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“.

Комисията отхвърли с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се“ законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер. От „Възраждане“ предложиха средствата да са за сметка на допълнителното задължително пенсионно осигуряване за периода от април до края на годината, а парите да се прехвърлят на сметката на ДОО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България