Социалните помощи ще се получават по настоящ адрес

Социалните помощи ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес от 2017 г. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които правителството одобри.

С промяната ще се гарантира достъпът до социални помощи за възрастни и хора с увреждания, които през зимните месеци отиват да живеят при роднини и сменят местожителството си. Редакцията е съобразена с препоръки на ЕК, националния омбудсман и трайно установената съдебна практика. Сред целите на измененията е да се стимулира и свободното движение на хора с оглед улесняване на трудовата миграция.

Чрез промените в правилника се прецизира списъкът на социалните услуги, като в него се включват и услугите в домашна среда. Подобрява се редът за откриване, възлагане на управлението и предоставяне на социалните услуги, както и отчетността и контрола в тази сфера.

Въвежда се минимален и максимален срок на договора за възлагане на социална услуга – не по-кратък от 2 години и не по-дълъг от 5 години.

Една от най-съществените промени е свързана с уреждането на реда, по който се провежда и изготвя индивидуалната оценка на потребностите и индивидуалният план за подкрепа. По този начин се гарантира, че социалните услуги ще бъдат съобразени с нуждите на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари