Социалните проверяват случая с убитото тригодишно момиченце

Снимка: БНР

Социалните служби проверяват случая с убитото тригодишно момиченце в село Слана бара. Това каза директорът на дирекция "Социално подпомагане" във Видин Маргарита Марков.

"Получихме сигнал от Спешна помощ вчера за починало дете, в следствие на което ние сме започнали проучване в стопанския двор в село Слана бара. В хода на проучването, тъй като на този адрес ние не сме работили, се оказа, че майката с трите деца е живеела във видинския квартал "Нов път". С оглед на това, че убитото дете е на 3 години и има още две деца, на 9 и 7 години, по повод на това, че майката трудно се справя с децата е насочена към Центъра за работа с деца на улицата, който се намира в училището в кв."Нов път". Двете големи деца са посещавали училището и са ползвали и ползват до момента, около година, тази социална услуга. Така че нашата социална работа до момента е била свързана само във връзка с това. Майката е живеела с бащата на децата, който не ги е бил припознал на този адрес. След случилото се вчера, в хода на проучването сме констатирали, че майката от месец време е напуснала бащата на децата и е заживяла в този стопански двор, с този господин.

Вчера е изискана полицейска закрила за децата, но такава не е оказана поради липса на подходящо помещение. Момченцето и момиченцето са предадени с разписка на баба им по майчина линия. Утре ще бъде събрана допълнителна информация и ще бъде направен координационен механизъм, в който ще участват представители на прокуратурата, училището, социалната услуга, полиция. След като бъде събрана цялата информация от всички структури ще бъде предприета адекватна мярка за закрила.

Задържаният за убийството на тригодишната Аксиния в село Слана бара и друг път е посягал, твърдят роднини на момиченцето. Мъжът,който е признал за престъплението, е живеел с майката на детето на семейни начала. Живели са в една стая в стопанския двор в селото, заедно с двете по-големи деца на девет и на седем години. Сигналът за убийството е получен в полицията вчера в 11.30 часа. Медиците констатирали смъртта на детето. Според първоначалните данни, 30-годишният Николай нанесъл удари на момиченцето с ръце, крака и метална тръба. Убийството е станало пред очите на 9-годишната сестричка на момиченцето.

„Голямата дъщеря ми каза, че той е влязъл вътре да обядва. Малката започнала да реве и той ударил. Ударил я е с тръба в гърба и тя е паднала"-казва майката на детето, Димитрана. Убитата Аксиния не е можела да ходи и едва наскоро започнала да говори.

Според роднини, детето е било малтретирано.

"Детето е много зле, ухапана е по краченцето. Изгорено е под петата. Душено е - обяснява Виктория, баба на убитото дете. При нея в съседното село Новоселци вече са майктата на момиченцето и другите и две деца. Оказва, че Николай не за пръв път посяга на момиченцето. Потърпевши са и двете по-големи деца.

„Вчера голямото момиче каза, че преди пет-шест дена и нея я е бил. Момчето също е бито, избягало беше босо и е дошло при мен“, казва бабата.

Роднините на убитото момиченце твърдят, че ще настояват за максимална присъда на задържания за престъплението. Работата на разследващите продължава под ръковоството на наблюдаващ прокурор, съобщиха от Областната дирекция на ВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България