На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Социалният министър: Бежанци няма да имат повече привилегии от българите

Бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите, увери социалният министър Гълъб Донев по Дарик радио. Вчера в интернет бе публикуван проект на наредбата, уреждаща реда на интегриране на бежанците. Предходният вариант беше отменен от Министерския съвет по настояване на президента Румен Радев.

Социалният министър обясни, че основната задача пред екипа, работил по проекта, е да определи критериите за интеграция на чужденците, начинът, по който се прави оценка доколко процесът е положителен и маркиране на трудностите в него, ефективно звено за контрол, оценка за националната сигурност и възможни рискове.

„В наредбата, изготвена от екипа на кабинета „Борисов 2″, слабостите бяха именно тези“, посочи Гълъб Донев. Той увери, че България не е застрашена от спиране на еврофондовете, ако няма такъв документ. „Единствените средства, по които страната е получавала пари е от Фонда за убежище и интеграция на лица, преместени от други страни като Гърция или Турция. За тях се отпускат определени средства, за да се интегрират в обществото“, каза министърът.

Той подчерта, че всички чужденци, които са получили убежище или международна закрила, имат равни права с българските граждани и няма да се ползват от привилегии. Бежанците ще получават съдействие за намиране на жилища, но не и средства да си плащат наема. Освен това ще имат право на социални помощи, които по нищо не се различават от тези за българите, увери Донев. Бежанците ще могат да ползват всички услуги на бюрата по труда в страната, но няма да имат предимство при намирането на работа.

В наредбата е определен срок от една година като продължителност на споразумението за интеграция. През това време чужденецът трябва да си намери работа и да научи български език, да не нарушава законите, да уважава местните традиции. След това ще се направи оценка дали реално се е интегрирал в обществото.

До момента няма нито едно сключено споразумение за интеграция, няма и интерес от страна на чужденците. „Причината е, че голяма част от бежанците не желаят да останат в България“, обясни социалният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. „Бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите, увери социалният министър Гълъб Донев“ Сигурно,сигурно,и аз така си мисля. Нани-нани-нани-нааааааа! Спете българи,спи племе нехайно!

  2. Още един невежа за министер:))) Абе гълъбче гълъбово:), за какви бежани говориш бе неграмоотен? И ти ли си неграмотен или продажен та да не знаеш какв е дефиницията за Бежанец? Бежанец е човек, който идва от Съседна държава, защото в държавата му има война и неговия живот е застрашен там. Или, ако се върне ще го убият. Може ли гуууулуубе да ни посочиш поне една такава държава от която идват масово твоите “бежани“И ако не можеш, какво правиш на поста министер та даже и на соц. работи.Молим да се обърне внимание на едно страдаще момче инвалидче Йосиф 15 г. Момчето не може да се движи, страда от рядко заболяване, при което костите са му изключително крехки и чупливи. Прекарва времето си в инвалидна количка. Майка му е била лишена от финансовата поддръжка, полагаща се на хора, грижещи се за инвалиди 1 група, бащата е с инфаркт. Това момче или Стъкления Йоси е принуден да проси пари от хората за лечение и пр. акомодации. Тези неща (по цял свят) се поемат от соц. мин или Гълъб, който е седнал да ни дрънка глупости, вместо да си върши работата. позор.

  3. Какви привилегии ?
    Никакви бежанци, мигранти и тем подобни не искаме тука под какъвто и да е предлог, под каквото и да е наименование !

    Незабавно ги махайте !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.