Социалният министър в оставка Зорница Русинова: 40% от безработните са без образование

Безработицата у нас през последните месеци се запазва на едно устойчиво ниво. По данни на Евростат тя е 7,1 на сто, което е по-ниско от европейското равнище. Това заяви социалния министър в оставка Зорница Русинова пред БНТ.

По думите й, най-голямо предизвикателство за трудовия пазар остава липсата на специалисти и ниската грамотност.

Около 210 хиляди безработни са регистрирани в бюрата по труда. Около 40% от тях са без основно и средно образование, което ги лишава от възможността ние като държава да инвестираме в тяхната квалификация, за да могат по-лесно да си намерят работа, отчете Русинова.

"Изключително много разчитаме на колегите от министерство на образованието, които през тази година стартираха с европейски средства една образователна програма, така че една голяма част от тези хора да преминат през системата на Народната просвета и да имат диплома за средно образование. Съответно през Оперативна програма за развитие на човешките ресурси ние сме подготвили професионална квалификация, обучение за ключови умения, след това трудови борси и възможност бързо да бъдат интегрирани на пазара на труда тези хора", каза социалният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България