Социалният министър Деница Сачева пред “Труд”: До 10% по-ниска държавна пенсия, ако взимаш и втора

Държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората до 2002 г., както и за периодите на майчинство и болнични.

Нов шанс за излизане от частните фондове

Ще бъдат отчетени периодите на майчинство и болнични

Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд. Това каза специално за “Труд” социалният министър Деница Сачева. Ще бъде променен механизмът за определяне на коефициента за редукция на държавната пенсия, така че да бъде по-справедлив.

Държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за периода до 2002 г., той като дотогава нямаше частни пенсионни фондове и всички осигуровки влизаха в Държавното обществено осигуряване. Ще бъдат определени и други периоди след 2002 г., за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана. Това са например периодите на майчинство и временна неработоспособност. Причината за това е, че в тези периоди не влизат пари в частните фондове.

В момента законът предвижда държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с около 20%. Ако текстовете в закона не бъдат променени, може да се окаже, че много хора, които ще получават две пенсии, реално ще взимат по-малко, отколкото, ако получават само една държавна. С готвените промени обаче намалението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%.

Ще бъде дадена и още една възможност на около 200 хил. жени да прехвърлят парите си от личните партиди в частните пенсионни фондове в НОИ. Този извънреден прозорец ще бъде между 1 януари и 30 юни 2021 г. и ще важи за всички, които са изпуснали срока за прехвърляне на парите, който е до 5 години преди пенсиониране, обяви министър Сачева по време на парламентарния контрол. Около 200 хил. са жените, родени в периода 1960-1964 г., които са изпуснали срока да прехвърлят парите си в НОИ и все още имат средства в частните пенсионни фондове. Първите 17 хил. жени, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г. От тях едва около 1800 са преместили парите си в Държавното обществено осигуряване.
От 1 януари минималната пенсия ще нарасне от 250 лв. на 300 лв., а максималната ще се вдигне на 1440 лв. От 1 юли 2021 г. всички пенсии ще бъдат индексирани с 5%. Така средната пенсия ще стане 488,97 лв., което е увеличение с 18,6%, каза министър Деница Сачева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари