На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Социалният министър: Очакванията са догодина да имаме възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите

Снимка: Архив

„Непосредствено след встъпването на правителството в длъжност през май 2017 година бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност. През 2018 и 2019 година продължихме да изпълняваме поетите ангажименти. От 1 юли тази година всички пенсии бяха повишени с 5,7%, което е най-голямото увеличение за последните години“, посочи социалният министър Бисер Петков в приветствие по случай Международния ден на възрастните хора – 1 октомври.

„Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година“, обяви министър Петков.

Цялото приветствие:

Уважаеми дами и господа,

Скъпи майки и бащи,

За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, който се чества навсякъде по света през последните три десетилетия. На тази важна за всички нас дата бих искал да изразя своята признателност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия активен живот, посветен на благото и развитието на България.

Използвам приятния повод, за да изкажа своето уважение пред мъдростта и богатия житейски опит на възрастта Ви. Благодаря Ви за Вашата всеотдайност, за положените усилия да възпитавате младите поколения като честни и достойни граждани, закърмени с любов към вековните традиции и християнските добродетели. Благодаря за полезните уроци, които продължавате да ни давате всеки ден!

В същото време разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате. В тази връзка бих искал да Ви уверя, че Министерството на труда и социалната политика работи активно за подобряването на положението на българския пенсионер и чрез създаването на устойчиви политики се стреми да отговори на вашите нужди и очаквания. Желанието ни е да изградим един устойчив модел, който да Ви гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

Правителството предприе немалко стъпки в тази посока. Непосредствено след встъпването му в длъжност през май 2017 година бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност. През 2018 и 2019 година продължихме да изпълняваме поетите ангажименти. От 1 юли тази година всички пенсии бяха повишени с 5,7%, което е най-голямото увеличение за последните години. Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година.

Усилията на правителството са насочени и към развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които имат ключова роля за подкрепа на възрастните и насърчаване на тяхното социално включване. От 1 септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите „Социално подпомагане“ са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ.

Паралелно с това правителството осигури устойчивост чрез финансиране от държавния бюджет на услугите „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“, които се ползват от над 12 хил. възрастни лица в невъзможност за самообслужване.

Приоритет за нас е и формирането на политики с акцент върху насърчаването на активния живот в добро здраве. За изпълнението на тази цел Министерството на труда и социалната политика разработи Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019-2030 г.), която беше приета от Министерския съвет през март тази година. Основната задача, която си поставяме с този документ е да се разработят адекватни мерки и действия за осигуряване на равни възможности за пълноценното участие на възрастните хора в икономическия и социален живот на обществото.

В същото време продължи и реализирането на първия план за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018-2021 година. В него е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги, развитие на патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, както и развитие на социални услуги в домашна среда. В началото на юли стартира изпълнението на схема по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на над 17 000 нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора.

В заключение бих искал да Ви пожелая здраве, дълголетие, достоен и пълноценен живот! Бъдете енергични и позитивни и още дълги години да ни подкрепяте и напътствате и да се радвате на обичта и вниманието на Вашите деца!

Честит празник!

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.