Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Социалното министерство готви край на сливането на почивни дни

Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички, заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БГНЕС.

Русинова съобщи, че се готвят промени в Кодекса на труда, които до голяма степен ще отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне.

„През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си”, каза Русинова.

„Това, което ще предложим е много проста предвидимост с фиксирания брой на официални празници, ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва”, обясни министърът на труда. По този начин вече ежегодно Министерски съвет няма да решава кои ще са сливанията на работните дни. „Считам, че и за хората и бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички”, категорична бе Зорница Русинова.

Тя поясни още, че ако официалният празник се падне например четвъртък или вторник, ще се почива на самия ден. Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуската, подчерта Русинова.

Тя коментира още, че до момента бизнесът има индикативни изчисления, които се отнасят за определени сектори.

„Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата”, заяви още министърът на труда и социалната политика.

Близо 170 000 човека за заети в туристическия бизнес през тази година, обяви Русинова.

„Тази дискусия е много важна. Близо 170 000 човека за заети в туристическия бизнес през тази година. За мен ключов е въпросът доколко България има обезпеченост на кадрите и доколко те са подготвени. Една от стъпките, които министерството предприе е доработването на правилника и стъпките, които са необходими за всеки работодател, така че да работят граждани от трети страни“, заяви тя.

По думите й най-важното е, че има доста по-добра координация с всички институции и по-бърза писта за издаване на разрешителни.

„Другата важна политика, която подкрепяме е готовността и обезпечеността с истински знания умения на работещите в даден сектор. Всички ние се нуждаем от високо качество на услугите в туристическия сектор. Само в рамките на следващите два месеца предстои отваряне на три схеми, които са свързани с квалификацията на персонал. Даваме възможност на три подхода за обучение на персонала. Всяко предприятие в България ще може да кандидатства. Обявили сме 30 млн. лв. за т.нар гъвкава схема на обучение „Заетост“. Даваме възможност да пръв път работодателите да обучават свои служители според програми, които са специфични за даден сектор“, допълни социалният министър.

Тя подчерта, че това е най-полезният подход, тъй като по този начин се подпомага бизнесът. По думите й темата за кадрите ще продължи да бъде актуална и през следващите няколко години.

Според нея ръстът на икономиката трябва да бъде обезпечен с кадри, които да са готови да започнат работа след завършването на образованието си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.