ГЕРБ държи първенството на първи тур, Радев би спечелил балотаж срещу Цачева

1/5 от българите не са решили как ще гласуват

При хипотетичен втори тур на президентските избори между Цецка Цачева и Румен Радев е възможно победителят да бъде ген. Радев, сочат данни от национално представително изследване на ”Галъп интернешънъл”, проведено между 4 и 12 октомври сред 998 души. Според моментните нагласи на втори тур ген. Радев би имал 29,6% подкрепа, а Цачева - 26,4%. Засега обаче финалният резултат е трудно предвидим, се подчертава в изследването.

picpress2016

На първи тур обаче води Цачева с 19,2% заявени електорални нагласи, а Радев е втори с 15,1%. Следва Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален “бонус” ще донесе обединението на НФСБ, “Атака” и ВМРО.

Поведението на ДПС ще е от решаващо значение, а партията има възможност да мобилизира около 6% от всички с право на глас.

Около 5% е подкрепата за Трайчо Трайков. Толкова е и тази за Ивайло Калфин и за Веселин Марешки. Предстои да се установи дали и доколко кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков, посочват социолозите и коментират, че вотът за Марешки може да донесе изненади.

2,7% е подкрепата за Татяна Дончева. Зад Пламен Орешарски застават едва 1,3%, но това може да се промени при вот от привърженици на ДПС.

Очаква се 4% от българите да изберат опцията “Не подкрепям никого”. 1/5 от пълнолетните не са решили дали и как ще гласуват на изборите за президент. Основната част от привържениците на ДПС са сред тях. 1/10 от българите заявяват, че няма да гласуват, но реално много повече хора няма да отидат до урните, коментират от “Галъп”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика