Социологът Васил Тончев: Грешният ход на Борисов вкара държавата и кариерата му в хаос

- Г-н Тончев, защо социолозите не успяхте да уловите процесите на срив в доверието към ГЕРБ и нито една агенция не прогнозира изпреварващата позиция на ген. Радев пред Цецка Цачева, както се случи на първия тур на президентските избори?

- Защото процесът се разви по-бързо, отколкото очаквахме. Тази тенденция беше засечена, но мислехме, че прегрупирането ще стане на втория тур. Моето обяснение е, че хората, които се очакваше да се преориентират към ген. Радев, го направиха още на първия тур. Повечето са си казали - за какво да отлагаме за балотажа, като очевидно ще си дадем гласа за губещ кандидат. Оттам дойде приливът на гласове към ген. Румен Радев. В същото време електоратът с голяма неохота гласуваше за Цецка Цачева. Оттам се получи сериозен разнобой.

- Защо ГЕРБ не успя да мобилизира електората си и загуби изборите в големите градове, дори в София?

- Първо, защото ГЕРБ издигна неудачен кандидат. Хората не приеха това, че кандидатът ще е зависим, че ще е пионка на някой друг. Второто е самата кампания, която заложи на това, че виждате ли, положението е много добро, ние се развиваме, справяме се, но трябва да търпим и да чакаме в необятното бъдеще нещата да се подобрят. Тази оценка масово не се приема от българските граждани, а всъщност тя беше в основата на кампанията на ГЕРБ. Вследствие, на което е и този резултат.

- Вашата агенция „Сова Харис“ разполага ли с данни, че само половината от герберите са гласували за Цачева?

- В последните две седмици Цецка Цачева имаше подкрепата на 1 млн. и 100 хиляди гласа. А гласуваха малко над 800 хиляди. В рамките на десетина дни тя е изгубила 300 хиляди гласа.

- Как да си обясним възхода на ген. Румен Радев и кои са избирателите, които го изведоха на първа позиция?

- Две формации направиха добра кампания - БСП и патриотите. Те заложиха на активно обикаляне в страната и срещи с хората очи в очи. Видя се как тяхното говорене се промени в хода на кампанията. В началото те казваха - ще решаваме социални проблеми, ще се борим с демографската криза и подобни общи неща, които са важни, но е ясно, че няма да се решат бързо и лесно. А на избирателите им омръзна да ги лъжат. Впоследствие заговориха за по-конкретни мерки, които са наболели и хората в голяма степен им повярваха.

- Как ще се разпределят гласовете на кандидатите, които отпаднаха от балотажа?

- Без намесата на централите ген. Радев взема повече гласове от абсолютно всички партии. Включително от реформаторите и от патриотите. И някак си влиза в тази кампания с 300 хиляди гласа аванс на база на хората, които гласуваха на първия тур. Какво ще стане през тази седмица, не можем да кажем отсега. Резултатите могат да са както в полза на генерала, така и в негов ущърб и в полза на на Цецка Цачева. Има и друг важен фактор. Начинът, по който двамата кандидати отиват към втория тур, е съвсем различен. Очевидно при едните има униние, докато при другите има надежда за успех. А във всички президентски избори в България, който е спечелил първия тур, е печелил и втория.

- Как да си обясним поредицата от грешки, които допусна Бойко Борисов, включително с кандидатурата на Цецка Цачева?

- С това, че се опира изцяло на своето мнение и интуиция. А тя очевидно му изневерява и то по много важни въпроси. Борисов допусна голяма грешка, че не се кандидатира за президент. Това щеше да го остави в политиката за пет, а може би и за десет години напред. Сега вече нещата са съвсем други, защото той хвърли в хаос и собствената си политическа кариера, и държавата.

- Защо след като месеци наред се очакваше Борисов да се кандидатира за президент, в крайна сметка това не се случи?

- Защото беше прекалено самоуверен, че контролира ситуацията. Той беше убеден, че ще получи нужната подкрепа, като постави на тази позиция човек, който да е негов послушник, и по този начин да държи цялата власт и така да контролира ситуацията. Очевидно обаче демокрацията в България е толкова развита, че не позволява такова нещо.

- Не сме чували такава висока оценка за демокрацията в България.

- Ако Цецка Цачева беше станала президент, щяхме да отидем като гражданско общество и социални структури и институции там, където са Турция, Русия и и такъв тип страни. Хората показаха желание за промяна и жълт картон, клонящ към червено, на цялата политическа класа. Такива са нагласите. И която политическа сила или лидер не го разбира, ще има последствия. Такива, каквито в момента са за Бойко Борисов.

- Повечето от политолозите казваха, че най-важното е това, което ще се случи след президентските избори, имайки предвид предсрочни парламентарни избори. Задават ли се такива?

- По всяка вероятност ще има предсрочни парламентарни избори. Картите ще трябва да се раздават наново и да се започне от първоначална позиция. Не трябва да се пренебрегва фактът, че ГЕРБ ще продължи да има своите 1 млн. електорални гласа и ще са основен фактор. Но вече ситуацията е коренно различна. Първо, вече има по-силна и по-вдъхновена БСП. Но за да успеят да отговорят на желанията на хората за промяна, те ще трябва да извървят своя път и да създадат алтернатива. Пистата пред тях е открита.

- Ако идната неделя Цачева загуби изборите, Борисов ще удържи ли на думата си да подаде оставка на правителството?

- Не виждам друг полезен ход за него. Освен това не е ясно как в рамките на този парламент ще се осигури устойчиво мнозинство. Коалиция само между патриотите и ГЕРБ няма да се хареса на партньорите от ЕНП. БСП не са готови и няма да влязат в широка коалиция на този етап. Трети вариант не виждам. Най-вероятно е след няколко месеца да има нови предсрочни избори.

- Във времето как ще се развият събитията?

- По процедура ще има няколко седмици по преговори за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. След месец и половина би трябвало да се състави ново служебно правителство и да се върви към предсрочни избори. Старият президент може да го направи, но не може да разпусне парламента, тъй като се води в оставка. Новото служебно правителство ще е под контрола на сегашния парламент и ще е в интерес на управляващите, тъй като новото служебно правителство ще бъде излъчено от сегашния президент, а не от следващия.

- Как ще коментирате възхода на патриотите до третото място на първия тур?

- В центъра има сериозна политическа сила - патриотите, които са конкурент на ДПС. Те вече казаха, че са за промяна, а тя се свързва с името на ген. Радев. Макар че от другата страна не преговорят с централи, а се обръщат само съм избирателите.

- Ако пренесем резултатите от първия тур на президентските избори върху бъдещи парламентарни избори, какво ще е разпределението на силите в парламента?

- Всичко е в процес на развитие. ГЕРБ ще бъде със занижен резултат, но въпреки това с най-голяма подкрепа. БСП ще е във възход. Патриотите също. Останалите имат много сериозни проблеми. Включително ДПС с появата на ДОСТ.

- Третата позиция на патриотите повече трябва да ни обезпокоява ли, или да смятаме, че има нов балансьор?

- Патриотите в лицето на Каракачанов са едно, докато Волен Сидеров и Валери Симеонов са друго. Каракачанов е последователен политик и с него може да се работи. Докато другите двама са много по-екстремни и много по-непредвидими. Единството на патриотите обаче е под въпрос, защото доскоро те бяха като орел, рак и щука.

- Цецка Цачева може ли да разчита на Реформаторския блок, след като ДСБ напуска коалицията?

- Мисля, че това, което ще кажат партийните централи на кандидатите, които отпаднаха, не е от особено значение - хората ще гласуват по съвест и според това как усещат нещата. Масата са за промяна. Да се поверят всички важни решения в държавата на един човек, който пренебрегва институциите, налагайки своето мнение, не се оказва добър вариант. Виждаме, че не бяха вземани верни решения и се направиха доста грешки.

- Политолози и социолози като че ли се изплашихте от високия процент гласували в референдума „за“ мажоритарни избори - над 80%?

- Очакваше се, че мнозинството от гласувалите за референдума ще отговорят със „за“ и на трите въпроса. Предстои да разберем дали гласувалите ще минат границата от 3 млн. и 500 хиляди гласували за референдума, за да стане задължителен. От данните, които имаме - няма да мине. Но при всички случаи ще влезе в парламента.

- След провала на тези избори вие, социолозите, ще си посипете ли главата с пепел?

- Предварителните прогнози ни оставят лош привкус. Но като цяло и това, което прогнозирахме в изборния ден, компенсира пропуска ни и за нас нещата стоят по добър начин от професионална гледна точка.

 

Нашият гост

Васил Тончев е роден е през 1955 г. в София. Завършил е философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. До 1989 г. е работил в Института за изследване на младежта към ДКМС. След това става научен секретар на НЦИОМ През 1990 г. създава собствена социологическа агенция „Сова-5“, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига „Харис“ и в момента Тончев оглавява агенция „Сова Харис“. До 2010 г. е председател на федерацията по биатлон. Под негово ръководство тя печели 1 олимпийска и 5 европейски титли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта