На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Социологът професор Иво Христов пред „Труд“: Спокойните години отминаха, навлизаме в гигантски турбуленции

Възможно е да има коалиция между БСП и ГЕРБ, но без мен

– Г-н Христов, предизборната ситуация изобилства от невъздържани реплики и взаимни обвинения. Възможно ли вие, едно от новите лица сред кандидат-депутатите на БСП, да наложите други отношения и култура, нов език и стил на общуване?

– Би било добре. Но нали знаете, че има логика на обстоятелствата и логика на възможностите и невинаги едното съвпада с другото. Факт е, че политическите нрави в България са, меко казано, дебелашки, да не кажа по-лоша дума, и това е една от сериозните причини умни и интелигентни хора, експерти в различни области да избягват да участват в политиката. Мотив, който и мен много пъти ме е възпирал, въпреки редовните изкушения, предлагани от условното ляво или дясно в България. От друга страна, нямам илюзии и знам, че една птичка пролет не прави. Колкото до обсесията с новите лица, трябва да бъде ясно, че проблемът не е дали лицата са нови или стари, а дали правят нова или стара политика.

– Какво ви провокира точно сега да влезете в политиката?

– Аз категорически отказвах да влизам в политиката и продължавам да смятам, че интелектуалците нямат място в нея. Да бъдеш политически анализатор съвсем не означава, че си добър политик, както и обратното. В България често тези неща се бъркат, което показва не само непознаване, а и неразвитост на този тип отношения. И вероятно пак щях да откажа. Но от друга страна, ми се струва, на чисто аналитично ниво, че изтичат лимитите на установения модел на т.нар. преход в България – социалните, икономическите, политическите – както във вътрешен, така и в международен план. Би било добре в тази ситуация да има няколко разумни гласа, които да се опитват да дават и друг тон на политическите нрави, а защо не и действия.

– В какво конкретно ще се изразяват вашите действия?

– За мен проблемът е системен. Той не опира до един, втори, трети сектор, както много често обичат да казват много хора. Ясно е, че образованието е свързано с икономиката. Икономиката е свързана с политиката, политиката е свързана с геополитическото състояние на страната. Това са свързани неща и вие не можете да промените един сектор, а да оставите другите, както и обратното. Но в областта на образованието например трябва изцяло да бъде променен образователният модел, особено в сферата на висшето образование, където имам някакъв поглед. Поради това, че виждам резултатите от т.нар. преход. Директно ще го кажа – изключително ниско качество. Това е бомба със закъснител, която вече започва да гърми поради простата причина, че вече няколко генерации се родиха, израснаха и социализираха в условията на т.нар. преход на България. Резултатът е, че вече имаме политически, икономически и социални порядки по-скоро на страна от Третия свят, а не от Европа.

– Защо в предизборната си кампания политиците залагате на обещания за удвояване на заплатите на учителите – това ли ще подобри качеството на образованието?

– За мен е некоректно да използвате множество число. Позволявам си да запазя възможната дистанция, затова влизам като външен човек от гражданската квота. Както казваше изключително уважаваният от мен руски дисидент и голям социолог Александър Зиновиев: аз съм независима държава в първо лице единствено число. Всеки, който знае историята на моята номинация, разбира, че аз не съм от тези, които са се наредили на редичка, за да се реализират като депутати и това очевидно не ми е детската мечта. Не е, няма и да бъде.

Конкретно на вашия въпрос. Намираме се в условията на т.нар. предизборна кампания пред един изморен, омерзен и невиждащ никаква перспектива народ. Проблемът не се оправя с това, че ще ти вдигнат заплатата. Този модел на даване и получаване създава условия на зависимости. Който дава, обикновено контролира. Съвършено друг трябва да бъде социалният модел в България. Не да даваме и получаваме, а да се създадат възможности хората сами да си дават и да си получават. Това са съвършено различни парадигми.

– Как ще отговорите на критиците ви, които използват ваши публикации с остри думи срещу БСП, а днес се кандидатирате от гражданската квота на тази партия?

– Това показва догматизъм в начина на мислене, за да не кажа нещо по-тежко. Когато влязох в тази кампания, казах, че запазвам своите резерви и критичен патос, включително и към силата, която ме е номинирала. Мисля, че поне за момента силата на БСП е в това, че тя е в състояние да приема критика. Моята критика е добронамерена за доброто на страната като цяло. И второ, най-силното оръжие това е истината. Намирам, че наличният политически, икономически и социален модел на страната, включително и във външногеополитически план, се е изчерпал и е влязъл в дълбока криза. Оттук са възможни два основни изхода: или социалната сграда ще ви затрупа, тъй като кризата ще се задълбочава, или гледащите напред елити правят друго. Те виждат огромната опасност от срутване на социалните пластове, политически и икономически и всякакви и овреме се опитват да поемат изпреварваща инициатива. А това означава изпреварващо знание за измъкване от тази ситуация. Ситуация, която напомня един анекдот от времето на съветската перестройка. Човек отишъл на лекар и казал: „Докторе, трябва да ме лекуваш. Това дето го виждам, не го чувам. А това дето го чувам, не го виждам. Очевидно нещо не е наред с мен.“

– Безспорно е, че и с нас е така – това, което чуваме, не го виждаме. Но проблемът не е в нас, нали?

– Проблемът е, че на нас ни се съобщава, че живеем в най-хубавия от всички възможни светове, че сме се присъединили към клуба на богатите, а същевременно България е намаляла с 3 милиона. България е деиндустриализирана. Българският социален капитал се е изнесъл навън или е унищожен. Страната пребивава в неособено цивилизовани социални реалии във всяко отношение. България е пред демографска катастрофа и реално изчезва българският народ. Подчертавам – българите, държавотворният народ. Не че територията ще изчезне, защото тя ще бъде заета от други вероятно. Ако продължават тези процеси на деструкция, в един момент ще се окаже, че всички тези системи, в които пребиваваме, се намират в дълбока криза и са пред рухване. Тези, които са бенефициенти от тази ситуация, естествено ще обясняват, че всичко е наред и че трябват само малки козметични промени. На този да повишим заплатата или да направим поредните политики – това омерзително брюкселско клише. Драстичният проблем изисква първо да бъде дефиниран и разбира се, да се търсят адекватни решения за излизане от тази ситуация, ако все още е възможно.

Другото много важно във външнополитически план е, че преди дни даже един Юнкер каза нещо, което знае всеки средно грамотен човек – ЕС е в дълбока криза и очевидно се отива към Европа на две скорости, а България ще бъде на опашката. Съжалявам, това е реалността.

– На вашите срещи с избиратели какви разговори водите, за какво ви питат и какво вие искате да стигне до тях?

– Вижте, в общественото съзнание има разбиране за сериозността на ситуацията. Въпреки пелената на дезинформация и розови краски. Второ, хората са притеснени за собствения си живот и битие въпреки официалната статистика, която ни казва, че имаме 3% ръст и че България е едва ли не остров на стабилността. Хората гледат по джоба си и по това, че децата им живеят в чужбина, че България е скайпова, както казва моят приятел Тома Томов. И тази скайпова България се увеличава непрекъснато. Наскоро имаше изследване на „Галъп“, което казваше, че 71% от българите са дълбоко убедени, че страната се движи по погрешен път. Как става така!!! Две трети от населението е убедено, че се движим в грешна посока, от друга страна, се твърди, че се движим в правилна посока. Или е вярно едното, или другото. Основното вътрешнополитическо разделение не е ляво и дясно, както се опитват да ни убеждават казионните масмедии, а е непрекъснато увеличаващата се ножица на социалното неравенство. България по индекс на социално неравенство се нарежда сред страните от Третия свят, а не сред европейските страни. Това се усеща. Когато няколко процента, едно нищожно малцинство притежава основните активи на това изпосталяло сиромашко общество, оказва се, че проблемът е социалното неравенство. А на нас ни обясняват, че проблемът бил в джендърните отношения. Естествено, това е подмяна на проблема. Второ, социалното неравенство ще се увеличава и проблемът е, че огромна част от лумпенизираното население гледа на целия самонарекъл се елит, меко казано, с погнуса. От друга страна, българите са много уморени, нацията е изтощена и поради това, че значителна част от младото енергично население се изнесе оттук. Хората с експертиза – също. И след дългите години на лъжи не вярват, че нещата ще оправят, каквото и да означава това. По-лошото е, че може би ще има социална имплозия – спихване на българското социално тяло, ако продължаваме по този начин.

– И все пак би трябвало да има останало някакво здраво зърно?

– Здравото зърно е, първо, да имате реална представа за ситуацията в страната и на българите като народ. Да не се замозалъгвате. Второто е страната отново да започне да отстоява собствения си национален държавен суверенитет. В контекста на европейската интеграция на нас ни обясняваха, че едва ли не върховна проява на европейско мислене е ние да се откажем от своите национални интереси. В резултат на т.нар. интеграция българската икономика беше буквално руинирана. Значителна част от ценния ни социален капитал закономерно изтече по посока на страни и държави с висок стандарт. Така че първото нещо е страната да започне да се отстоява като субект, а не като обект на международните отношения.

Каква е ролята на парламента в този контекст? Разбира се – нямам илюзии за особените качества на така наречения „законодател“. Както казва Бисмарк: две неща, които се консумират, не е хубаво да се гледат как се правят – закони и баварски наденички. Това за България важи в още по-голяма степен. Тук има една юридическа обсесия, че едва ли не като направите един закон, с него ще отмените земното притегляне. Законът е просто купчина от думи, нищо повече. Както казва Хегел – законът не действа, човекът действа.

– Как ще отговорите на появилите се заглавия „Еврейската организация „Шалом“ обвинява Иво Христов в расизъм, сезира ЦИК“?

– Първо „Шалом“ не сезира никого. Второ, такова нещо не съм казвал, на тази публична лекция по кризите на модерността, на която имаше 200 души. Все още помня това, което казах в началото на миналото лято, въпреки напредналата си възраст – на 50 години съм. Казах две неща – първо, че единият от важните инициатори на Октомврийската революция Лев Бронщайн Троцки е получил финансиране от Уолстрийт, което е публична тайна и всички сериозни историци го знаят. Второ, Октомврийската революция не е продукт на заговор на 40-50 човека, а закономерен резултат на дълбоката прогнилост и неразрешаването на маса системни противоречия в руската империя, които в крайна сметка завършват с този взрив. Не е случайно, че болшевиките биват подкрепени от огромна част от населението. В Русия иначе революцията нямаше да се случи във вида, в който тя беше реализирана. Друг е въпросът, че това доведе до тежки разделителни линии и огромни жертви в тялото на руския народ, които и досега не са зараснали. В Русия в момента върви сериозна дискусия по този въпрос. Големият проблем е, че ние не се поучихме от жестоките уроци на революцията и отново, 100 г. по-късно, каскада от противоречия се натрупват по същия начин. Говорим за социални диспропорции, за огромните социални неравенства, непознати в човешката история, и в този смисъл не изключвам поредния катаклизъм, който може да се случи. Искам да съобщя на вашите читатели, че спокойните години отминаха, навлизаме в гигантски турбуленции и ще трябва да се свиква с този живот.

Това няма начин да не засегне България, защото, както казваше великата Вера Мутафчиева – България се намира на пътя на народите. Ние трябва да си дадем сметка, че няма как да ни се размине и на нас. Това не е апокалиптично мислене. Както се казва в известната римска сентенция – предупреденият е въоръжен.

– Като социолог можете ли да прогнозирате дали ще е възможно управление на ГЕРБ и БСП в голяма коалиция?

– Възможно е, но без мен. Все пак има тънки червени линии, има морал и почтеност, които не трябва да бъдат прекрачвани, дори в омерзителното статукво на днешната българска действителност. Разбирам, че трябва да се правят компромиси, но не всичко е допустимо.

 

Нашият гост

Професор Иво Христов е роден на 5 септември 1966 г. в Киев. Магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет “Св. Климент Охридски” с дисертация на тема “Правна регулация и модерност – социологическо изследване на два типологични случая: Западна Европа и България” (2003). Доцент е в катедра “Приложна и институционална социология” във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Преподава “Социология на правото”, “Теория на модернизациите”, “Историческа социология на модерните институции” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Специализирал е в Международния институт по право във Вашингтон, САЩ (2000), Московската школа за политически изследвания, Института за европейски правни изследвания “Макс Планк” – Франкфурт на Майн. Експертен сътрудник на комисията по правни въпроси към 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание. Кандидат за депутат от гражданската квота на БСП.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (69)

 1. Пуст мерак да се намести по средата и да преразпределя за две-три години, да си оправи положението и да хвърли властта, а хората кучета ги яли. Да не са се минали да гласуват за поредния тарикат, крадец и мошеник.

  1. Thanks alot – your answer solved all my problems after several days stigrulgng

 2. Всичко казано доказва, че дебелашкия манталитет е национална черта и ти не си изключение. След Сидеров, Ифандиев, Марлон Брандо и Мел Гибсън и ти се изряза срещу хората с малки шапки и много власт и пари и след това се извинява и разяснява какво точно си искал да кажеш. Е, това точно е дебелешкия манталитет – готов си да си плюеш сам в лицето, но далаверата да не изпуснеш. И още една грешка – след като Октомврийската революция е извратен проект на болни умове какво правиш ти сред нейните уродски производни и мутирали образования като БСП? Бацила от коридорите на властта те е настигнал. Жалко, мислех те за един от тези, които носеха надеждата.

 3. Наистина г-н професор Иво Христов е попадение в десятката, за това, че ще участва в настоящите избори. Защо? Защото дистанцията между него и останалата политическа „паплач“, която до сега участваше в прехода е реално значима, както по аналитичните изводи и синтенции, които той прави, така и по отношение на неговата безпардонна откровенност. Някой да забеляза някаква нотка на лецимерие , да не говорим за дебелашките простотии, които непрекъснато слушаме и за съжаление, на не малка част от слушащите им харесват подобни. Искам да пожелая на гн Иво Христов единствено да не измени на собственния си стил и да продължава да подчинява действията си на откровенния и професионален анализ, да бъде критичен, а не критикар и всичко да бъде подчинено на революционен завой относно бъдещия път на любимата ни България.

  1. Явно, уважаеми Димитров, Вие сте забравили другите „кристално“чисти образи, които се появиха по същия начин. Сидеров, Бареков, Сименов …. И те блестяха с безстрашна откровеност, политически познания и гражданска съвест. Христов безспорно е ерудирана личност, чиято политическа насоченост и ориентация са се формирали когато е бил 25 годишен, а не 40. Това, че изригна публично срещу малкия всемогъщ народ беше точно както направи Сидеров, един изтъркан номер. Ако беше искрен и добронамерен към все още останалия народ в БГ, трябваше да се сдържи и като вземе властта да с е бори против чумата. Но сега стана така, че кредита на доверие е нула, поне за хората, които малко от малко познават живота.

  2. Г-н професорът е ерудирана личност, но не става за политик според мен – той е теоритик! Политичската практика е нещо много по-различно от политическата теория, защото засяга интересите на много различни групи от хора и са необходими безброй умни компромиси! Например той отчита загубата на млади, образовани хора у нас, но не предлага решение, а то е практическата част на проблема.

 4. На винаги актуалния въпрос „Кой има полза“ от влизането в листите на БСП на проф. Иво Христов, Тома Томов и Велков отговорът е К. Нинова. Освен самоте тях лично, разбира се. Значи са им направили предложения, на които не са могли да откажат…

 5. Коментарите са типично по български.Не може някои да бъде по-умен от мен.Той трябва да бъде смачкан,да бъде обезличен,да бъде осквернен…..Такива сме ,това е положението!

  1. добре де, човекът макат и урoдливо арогантен и некадърен е по-умен от теб. сега доволен ли си?

 6. Общи приказки и констатации които всички знаем.Нищо конкретно, ясно и точно какво трябва да се направи.Той също е от поколенията които трябва да си отидат от този свят и още 2-3 след него за да се изчисти България от вредните съставки.И да се започне на чисто.До тогава ще бъде все така.

 7. И не разбираме какъв му е проблема на Петров, че иска да си “ходим“от този свят, ние, родените преди 75-76 на миналия век, та животът да се оправел:))) хахаха И иска още да каже, че по наше време България също е била на това ниво – нисък стандарт, бедна духовност, слаба икономика, разбит морал, несъществуващо здравеопазване, липса на соц равенство, мизерия, супер корупция, висока престъпност, дрога, както е последните 26 г :))) Верно е, че Иво е малко по теорията. Ние също искаме да чуем програми за икономическото развитие на България, за създаване на български предприятия (след като бяха ограбени – приватизирани) за национализацията, връщането на топлото на Народа. програми за по-голямо соц. равенство, пътища за повишаване на стандарта на населението и др. подобни. Такива неща не сме чули от нито един политиханец. И поради това ние не гласуваме за никого – те всички са тарикати, мошеници, крадци и изобщо не мислят за Хората. В противен случай България нямаше да се превърне в 4-глуха за последните 26 г.

 8. Полза от разтягане на локуми няма никаква, а Иво все едно и също си знае. Работата е малко „и най-умният е малко прост“. Като сложиш и БСП в цялата работа… Не, мерси.

 9. Разсъждавам върху личността на автора. Родил се в СССР, но затова п ък учил във Вашингтон и Франкфурт/М. Бил правен съветник на правната комисия на пет НС, но излезли от това калпави закони, а той е непричем разбира се. Европа щяла да стане на две скорости, а ние ще сме на опашката. Не прочетох предложението на автора : той къде ни поставя, на коя скорост точно? Сигурно на скоростта, с която се движат Австрия и Швеция може би. Хората ни дадоха тласък, а ние като не можахме да използваме инерцията може би някой друг е крив. Разбира се, че ще има отлив на българи. Милиони хора се емигрирали и то от най-развитите страни като Норвегия, Германия, Ирландия. Хората имат само един живот и искат да се реализират в него.

 10. През деветдесетте години България получи шанс, какъвто не можаха да получат други страни като Сърбия например. За съжаление птичето не каца всеки ден на рамото. Авторът Христов ще става депутат на партия, допринесла най-много за това България да не използва шансовете си в ЕС. Пожелаваме му успех в НС. Good Luck, Ivo!

 11. @петров, ами действай! Пенсиите по 100 евра на месец нещо не сработват, жилаво излезе това поколение! Виж там, предложи и други средства! Горките ти родители, и те влизат в групата, дето искаш да пречистиш! Човек не знае какво отглежда. Старателната промивка на мозъци дава резултати!

 12. ЕДИН ОТ ПОРЕДНИТЕ ЧИСТОФАЙНИЦИ С ЯСНО ИЗРАЗЕНА ДЕБЕЛАШКА ГНУСЛИВОСТ КЪМ ХОРАТА , КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА НЕ МИСЛЯТ КАТО НЕГО .СТИЛИСТИКАТА МУ Е ЧЕСТО ВИСОКОПАРНА И С ПРЕТЕНЦИЯ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО! .МАЛКО НЕЩО НИЧШЕ , МАЛКО НЕЩО АРИИСКИ СЕНТЕНЦИИ И МАЛКО НЕЩО СКРИТ НИХИЛИЗЪМ .!!!!ЧОВЕК ИМА ЧУВСТВОТО ЧЕ ТОЗИ ЕЛИТАРЕН МЪРМОРКО С КИСИЛИНИ В УСТАТА , СЯКАШ НАСИЛА Е ВКАРАН В ПОЛИТИКАТА !? .КОЙТО НЕ ХАРЕСВА ПОЛИТИКАТА , РЕДНО Е ДА СТОИ НАСТРАНА .

  1. Напълно споделям енергично и коректнто ти, емоционалното мнение ВФС! Споделям и заключенията на постиралите тук, че аман от констатации. Всички ги знаем и сме болезнено чувствителни на темата България именно поради вроденият ни нихилизъм и робска психика. И въпреки, че лично съм повече от половин живот извън БГ, излязъл. когато джинсите, дългите коси и рокен-рола бяха забранени, не съм забравил какво беше тогава. И ако някой ми беше казал. че дин ден ще изпитвам носталгия към това от което избягах, щях да го заплюя. Но сега се извинявам даже за мисълта за това като гледам какво донесе на БГ и на народа тази демокрация. Подобни мишоци като този симпатичен иначе мъж са най-опасни, защото не са първични, а могат да впрегнат ерудицията и познанието си и да направят по вече бели от простаци като Гошо Тъпото, който на времето ставаше от Шведската маса когато идваха шведите.
   В БГ нямаше 28 год няма и сега концепция за развитието на тази страна, нито приоритети на икономическа сфера, нито целенасочена политика за обарзование и култура. И докато първенютата си купуват коли за по 300000 евра, а ходят в тоалетни на двора България ще блее по такива сладкодумци и тези с Ай Кю над 90 ще напускат с еднопосочни билети.

   1. Е, кой тогава ще пише концепции, програми и планове за спасяването на България? Ние ли ,дрънкалата от Фейсбук?!! Или пак ще каним спасители-чужденци?Ако ни питат какво точно искаме от политиците ще започнем да изреждаме кой е за затвора, кой за боклука и т.н. Едно делово предложение за справяне с катастрофата не съм прочел! А виновни колкото щеш. Време е да сядат на кръгла ли на квадратна ли маса и да решат 5 неща,които да се достигнат за определени срокове независимо от боята на управлението. Пък ,който се справи най добре да управлява и в бъдеще. Не щем вече състезания на оферти и шарени пилета. Нямаме нужда от много и различни предложения, а от хора, които да свършат НЕОБХОДИМОТО! Без наука това не може да стане!

 13. Пази Боже И тази „говореща глава“ да влезе в парламента !
  Нагъл самовлюбен нарцис, със самочувствие на балканско парвеню.

 14. дано всички социолози, измрат никому ненужни от глад!

  1. I could watch Scdn’hleris List and still be happy after reading this.


 15. Така прорече той и те поеха
  през мрака своя път окървавен –
  да не намерят в никой час утеха
  от оня безпросветно страшен ден

  до днес, когато взрян на вековете
  в пастта бездънна, тръпна съкрушен –
  и като факел полунощен свети
  проклятието тяхно и над мен.

 16. Искам да пожелая на Иво Христов единствено да не измени на собственния си стил и да продължава да подчинява действията си на откровенния и професионален анализ, да бъде критичен, а не критикар и всичко да бъде подчинено на революционен завой относно бъдещия път на любимата ни България. Дано в новото НС влязат повече такива с гражданска позиция

 17. Никой, дори и престъпникът Юнкер не може да отрече, че и България и Европа са в дълбока криза. И се чудя как е възможно участниците в този форум да се отнасят така лекомислено и злобно към неща, които са точно казани и отговарящи на реалността. Позволявам си да им дам съвет, защото наближавам 80те и зная какво говоря: БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ! ИЗХВЪРЛЕТЕ ЗЛОБАТА ОТ ВАШИТЕ ДУШИ, ЗАЩОТО ТЯ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО, ЗАЩОТО ТО ИМА НУЖДА НЕ ОТ ЖЛЪЧ И ОМРАЗА, А НУЖДА ОТ ЛЮБОВ КЪМ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО! ДА СИ ПОДАДЕМ РЪЦЕ, А НЕ ДА ПЛЮЕМ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ! НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ТОВА ОТ ВЕЧЕ ОТ 28 ГОДИНИ !

  1. This is an arlitce that makes you think „never thought of that!“

 18. Празни мисли на един празен професор-монархокомунист.

  1. Тука има много място – Изложи си твоята платформа /житейска, политическа,социална и пр./ и да тръгваме след тебе. Това го предлагам и на другите недоволни.

 19. “БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ! ИЗХВЪРЛЕТЕ ЗЛОБАТА ОТ ВАШИТЕ ДУШИ, ЗАЩОТО ТЯ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО, ЗАЩОТО ТО ИМА НУЖДА НЕ ОТ ЖЛЪЧ И ОМРАЗА, А НУЖДА ОТ ЛЮБОВ КЪМ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО! ДА СИ ПОДАДЕМ РЪЦЕ, А НЕ ДА ПЛЮЕМ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ! НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ТОВА ОТ ВЕЧЕ ОТ 28 ГОДИНИ !“ Напълно съгласни. Съгласни и с бат Мушко, че в България няма никаква концепция за икономическото й развитие. Последните 28 г се наблюдава абсолютен хаос и крадене. Кой бил виновен е ясно. Защо още са на свобода? Нали и Румъния, Чехословакия, Унгария, Полша етц. бяха комуни/соц държави. Там нещата са вече доста по-добри от България. И идеята за двойните скорости не ни харесва – тя се поддържа/прилага целенасочено, защото при тези скорости България автоматично се превръща в богат източник на евтина работна ръка, евтини ресурси и пр. в една слаба държава, която всеки може да унижава/унищожава както си поиска. Ние не сме съгласни да сме втора категория хора в България и първа някъде в чужбина и да се срамуваме пред деца и внуци.

 20. След 2001 година вече стана ясно, че беге-нацията има само минало. Бъдеще няма. Кой както иска да го разбира, но ако ще целият бъдещ парламент да бъде само от ИвоХристовци спускането по пистата надолу вече е необратимо. Всякакви усилия в насока спиране на емиграцията, задържане на лекари и други специалисти под някаква форма няма и не трябва да спрат младите. Те нямат бъдеще тук. Освен да се гордеят с кирилицата и киселото мляко беге държавата не може да им предложи друго. За сведение, ако не вярвате, попитайте сина на г-жа Нинова къде ще се реализира синът ѝ. На каква част от елита децата са тук. Елитът няма цвят така както парите нямат мирис.
  Дали ще дойдат тук имигранти от други нации и вероизповедания е съмнително, макар че природата не търпи празно. Има села с по осем старци и никой не се заселва там.

 21. Христо Ботев ни е научил „силно да любим и мразим“! Ако и това ни отнемете няма да ни остане нищо. На седемдесет години ни остана скайпа да гледаме внуците в съботите и неделите, защото вече и скайп няма да има. Бъдете здрави! Все някой трябва да остане последен и да дръпне шалтера.

 22. Ей много болка има в нас, хей народе. Като ви чета направо ми се плаче. А като помисля, че тия дето са виновни за всичко това са същия щам, същото ДНК като мене, същата антропология и ген, ми става студено и си казвам -‘не ме е срам, че съм българин, но не се и гордея с това.

 23. Не бат Мушко, не са същия щам та днк:) Те са жалка пародия на истинския Български щам и ДНК. Истински са Ботев, Левски, и многото знайни и незнайни герои на България:) А пък ние интересно защо се гордеем, че сме от стара държава с традиции:) Където и да сме били и с кавито и да е паспорти сме си казвали веднага, че сме от България и Българи:) Дано и “смесеното“ внуче един ден се гордее, че е Българче. А ние българите всъщност обогатяваме слабите генофондове на норд хамер, канада и ес. 🙂 То навсякъде има мръсници. От опит го знаем. Верно, че сега в България са повечко, но и тях ще трябва да изчистим:))) И никакво плачене и хленчене:) Важното е да сме здрави:) И как България има само “минало“??? На някои много им се иска да е така:) Едно време колко младенци са убили извергите, за да унищожат едно единствено детенце, знаем кое:) Унищожиха ли го? не разбира се:) Така и с нас Българете. Колко века се опиват да ни смачкат и премахнат, но ние пак сме тук. Древни и млади. Умни и красиви и издръжливи:) С уважение, Обединени, безпартийни и просто добри българи от мотопистата махала:)

 24. Стига сте си трили оная работа с Ботев и Левски. Просто ме е срам. През пет минути Ботев, Левски и чат пат колко хубаво е било при ТЖ. Срамота и безобразие. Като се почне от президента и разни обединени разединени всички само с Ботев и Левси стават и всички ги тъпчат в калта. Обожествихте ги. Ботев е казал:
  „И е добър християнин
  не пропуска литургия,
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата е търговия“

  1. Good to see real expertise on display. Your coutnibrtion is most welcome.

 25. Eдна партия има вече решение на проблемите с образование-вдига двойно заплатите на учителите и след това всички Златки ще знаят европейските столици.

 26. Темата за финансиране на революцията в Русия и обяснението , че това са еврейски пари , е любима за всички антисемити и невежи хора. Но това е оправданието за извършвани погроми и убийството на 6 милиона евреи от враговете на евреите. Професорът би трябвало отчетливо да изясни изказването си, понеже в този си вид звучи като изявление на черносотник погромаджия от Киев от 1905 година. Освен това е изключително невежа теза за причините на революцията и движещите сили. Сега да не излезе с броя на народните комисари и еврейския произход на Ленин!! Съжалявам, но в Киев понякога и въздуха е пълен с антисемитизъм.

 27. Професорът е много зле. Следя му изявите от поне година и половина и досега нито една „прогноза“ или „анализ“ не са му се получили. Речникът му е чуден и меганаучен, ама с него ще си остане до под кривата Корнелия

  1. Вероятно сте много под нивото му, но затова не е виновен той … и затова просто спрете да плюете. Създайте свой собсвен свят … и дано бъдете щастлив

 28. “Стига сте си трили оная работа с Ботев и Левски. Просто ме е срам. През пет минути Ботев, Левски и чат пат колко хубаво е било при ТЖ. Срамота и безобразие. Като се почне от президента и разни обединени разединени всички само с Ботев и Левси стават и всички ги тъпчат в калта. Обожествихте ги. Ботев е казал:“ Правилно Самуилка:) забравихме, че за някои Левски и Ботев са хмм “терористи“хахахаа. А и си прав, че празидентите, та политиханците нямат право даже да произнасят тези свети, за повечето българи, имена. А че при ТЖ стандарта на живот беше по-висок то си е верно, има статистики, но е верно и това, че 10% от българете сега си живеят много по-лукс живот в сранение при ТЖ:)) и без да работят, нали? А и не са тези 10-15%, които определят кога живота е бил по-добър:) Приятен ден на всички почтени българи по света и у нас:)!!!

 29. Абе , Хора, вие не искате нищо. Само се жалвате /за своето/. САМО ПЛЮТЕ ВСИЧКИ. И постовете ви са само за участие. ЧЕТЕТЕ /защото не го правите . реагирате първично .. Четете интерюта, лични изказвания, коментари/не само на този човек, на всички, които ни обещават нещо/ и тогава давайте определения . Така е много удобно.. само да плюем без лична отговорност.. ТАКА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ НИЩО /но вие и не искате надявам се/

 30. Искаме Танче, даже много искаме. Първото искане е връщане на топлото, енергията в България на Народа – Nационализация. Изхвърляне на мафиотите по топлата вериги и многобройните им такси. Ползване на бартер при топлото. Връщане на окрадените земи и предприятия на Народа. На земята. Искаме точна, ясна и кратка програма за възстановяването на българската икономика и селско стопанство, до раздаване на земи на желаещите за обработка. Не продаване:) Първо окрадени и после продадени. Но всички политиханци от последните 27 г не го правиха и в бъдеще няма да го направят. Искаме общество без поли партии. Има вече и подобна организация с доста голям брой членове . Ще я намерите на фейса:) И това е само малка част от исканията и предложенията ни, които обаче са в разрез с интересите на в момента върлуващата алчна необразована глутница – политиханска/монополна. Приятен ден на всички почтени българи по света и у нас и до скоро в България:) А ти какво Искаш Танче?

 31. Предоставленная вами персональная информация обрабатывается в соответствии с законом «О

  Не тратьте время, не ссорьтесь с близкими – обратитесь к нам!

   Наличие других объектов недвижимости перманентно земельном участке

  Стояла задача: Назойливая коллекторская труд держала под

  Юридическое сопровождение бизнеса Анализ и подготовка договоров вдобавок соглашений Ведение арбитражных дел Консультирование бизнеса Разработка нормативных актов Составление претензий, исков равным образом жалоб

  Правильно составить в свой черед оформить его поможет специалист по жилищным вопросам.

  Мы оказываем услуги по сбору как и анализу необходимой в таких случаях документации, подачу их в нужные инстанции, отстаиваем права и осуществляем защиту клиента в суде, готовим клиентов к судебным заседаниям

  Правовая экспертиза документов. Чтобы грамотно вдобавок точно ответить на Ваш купергань, порой необходимо подробное изучение всех документов

  Оплата осуществляется только после подписания договора перманентно оказание юридических услуг.

  Консультация жилищного юриста при расторжении договора вдобавок различных сделок с недвижимостью

  ОПИШИТЕ СВОЮ СИТУАЦИЮ как и ПОЛУЧИТЕ КВАЛИФИЦИРОВАННУЮ ЮРИДИЧЕСКУЮ ПОМОЩЬ ПРЯМО СЕЙЧАС! Споры со страховыми компаниями

  Здравствуйте! От случая к случаю Вы обращаетесь ко мне, пожалуйста, постарайтесь четко сформулировать свой задачка вдобавок шанс без труда разрешить Вашу проблему стократ увеличится. Спасибо ради понимание!!!

  ОПИШИТЕ СВОЮ СИТУАЦИЮ И ПОЛУЧИТЕ КВАЛИФИЦИРОВАННУЮ ЮРИДИЧЕСКУЮ ПОМОЩЬ ПРЯМО СЕЙЧАС! Социальные вопросы: выплата пенсий, пособий, субсидий

  Юристы нашей компании помогут отстоять права любого автовладельца. Вы попали в ДТП, страховая компания отказывается выплачивать компенсацию, у Вас забрали права, назначили незаконные штрафы, стоит получить компенсацию с виновной стороны, обжаловать административные штрафы – со всеми этими проблемами смогут разобраться наши юристы.

  [url=t.me/zaytcevpartners]консультации юриста москва[/url]

 32. Приветики*, раздобыла значит тут юбилейную (внутренюю для персонала) ссылку
  от подруги сотр.банка, ьак вот по ней 99% одобрений (давали для своих и родственников),
  сис.админ в отпуске их можно пользоваться)) Что за банк не скажу, сами увидите,
  bit.ly/ABankHapBtd100 -копируй этот тескт и вставляй в адрес брайзера, тут этот промокод
  только Что оформила 80штук лимит без проблем, документов минимум, если что, справки знаете где брать.
  У меня не просили. Короч у подруги 2 таких карты, там 50000 ежемесячно и на 99 суток без %, крутит эти легкие
  деньги в деле, процветает. Ну а я – я догоняю, вперед и вы со мной! Ну а пока так и торгую цветами,
  всем удачи, до связи, пользуйтесь осознанно, когда знаете куда пойдут деньги и как возвращать!
  Потом напишу как симкарту халявную достать. всем добра!

 33. Говорят удалили, просили повторить юбилейную от подруги сотр.банка, по ней 99% одобрений (давали для своих и родственников),
  сис.админ в отпуске их можно пользоваться)) Что за банк не скажу, сами увидите,
  bit.ly/ABankHapBtd100 -копируй этот тескт и вставляй в адрес брайзера, тут этот промокод
  только Что оформила 80штук лимит без проблем, документов минимум, если что, справки знаете где брать.
  У меня не просили. Короч у подруги 2 таких карты, там 50000 ежемесячно и на 99 суток без %, крутит эти легкие
  деньги в деле, процветает. Ну а я – я догоняю, вперед и вы со мной! Ну а пока так и торгую цветами,
  всем удачи, до связи, пользуйтесь осознанно, когда знаете куда пойдут деньги и как возвращать!
  Потом напишу как симкарту халявную достать. всем добра!

 34. Всем здароффъ! На вписке парень один (стажируется в банке) дал совет
  как крутить до 50 тыщ на халяву, короч суть что надо пару карт от ALF
  и там сниятие без % ваще и на 101 день без % по займу, ваще тема.
  Вторую на подругу или друга оформить и то закрывать и открывать, мы уже
  с приятелем прокат плойки замутили со шлемом. Иха!
  Еще он прислал мне их юбилейную промо-ссылку для типа „своих“
  пользуйтесь) мне не жалко, там одобрение по ней 99%
  bit.ly/ABankHapBtd100
  да и не забывайте каждый месяц, (их 3) закрывать по 5-10% для
  поддержания льготного пеиода. Ложкин респект)!, до связи ребят!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.