Димитър, изборът на Спилбърг Сънародникът ни триумфира във филм със 7 предварителни номинации за „Оскар”

Янита Янчева задобрява в игрите Сървайвърката и половинката й показаха секси тела

Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Създадоха най-голямата пощенска картичка в света върху ледник

Тереза Мей: Следващите седем дни от преговорите по Брекзит ще бъдат решаващи

Маркус Зьодер ще се кандидатира за поста председател на ХСС

Автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години Повечето от "секс колите" ще бъдат със затъмнени стъкла

Стопанин на имот обгазен при опит да гаси горящата си къща Три жилища са горяли в Разградско, има сериозни щети

Най-вкусните ястия в Турция се въртят в Газиантеп Мозайките в древния град са от времената на Александър Македонски

Бенямин Нетаняху: Провеждането на предсрочни избори може да има катастрофални резултати

Нелегален превозвач, ползвал личното си „Ауди А4” за такси

Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу

Франк де Бур, легенда на холандския футбол, ексклузивно пред „Труд”: Куман и Стоичков бяха големите лидери на „Барса”

Социологът Първан Симеонов пред „Труд“: Биейки по Радев, ГЕРБ го пакетира с БСП

Когато стреляш в местното самоуправление, което е опорният крак на ГЕРБ, значи стреляш в сърцето
В край на политическата седмица управляващи и опозиция се хванаха гуша за гуша. Обвинения в шуробадженащина опръскаха невинния страничен наблюдател в кафяви краски. Чухме груби думи за жените на бивши и настоящи държавници. Изобщо стана си една типична кална балканска баня. Зад споровете кой изтребител трябва да се купи за българските ВВС стояха атаки срещу президента и контраатаки срещу премиера. Ще имат ли някакви колосолни последици тези политически пехливански надпревари.

– Как ви се сториха битките във и извън парламента през изминалата седмица, господин Симеонов? Чухме доста груби думи и то по адрес на дами. Нормално ли е това?
– Вижте, когато става въпрос за сделки за милиарди, скандалът дебне зад ъгъла. Нямаше как да го няма. Всеки, който се прави на изненадан от горещите страсти, трябва да е наясно, че скандал така или иначе щеше да има. Отделно е световна мода е да се радикализира политиката. Дали ще гледаме левицата или десницата – няма значение, защото и на двата полюса блика радикализъм. Щом президент на щатите е Тръмп, коментарите стават излишни. Отдавна е ясно, че все повече се търси много ярко, много скандално – котиращо се в социалните медии поведение. Тук не е важен фактът, а имиджът, познат ни вече като постистина. Точно затова на първа линия са политически анализатори, медии, тоест хора, които обясняват света. Затова и толкова много се харчат всичките тези медийни бомби и затова изглежда толкова скандално всичко.

– Само медийни бомби ли са това?
– Ако говорим сериозно нищо скандално в темата с избора на самолети, защото и трите основни действащи лица са на едно и също геополитичско поле – и Радев, и Борисов, и Каракачанов. Те не просто са в една тоналност, а в тоналност, в която са и огромна част от българите. Нито много на запад, нито много на изток. Една балансьорска позиция, а не както предишната държавна двойка – президент и премиер. Единият говореше евроатлантически, а другият – балансьорски. Този път геополитически разлики няма, а темата за самолетите е геополитическа и затова мисля, че може да се намери един по-държавнически подход. И мисля, че и Радев, и Борисов ще потърсят този подход.

– Бойко Борисов говори напоследък държавнически – гледа да има диалог, да има помирение, да има добър тон. Поне това е над масата, а какво има отдолу – не знаем. От друга страна парламентарната група на ГЕРБ са взели оръжието и стрелят на месо. Има ли някаква пропаст между лидера и партията?
– Всъщност мен не ме изненадва това, нито ме скандализира по две причини. Първо, ние казахме, че това ще се случи. Много ясно си спомням, че за вестник „Труд” още преди време сме го говорили, че атаката срещу Радев ще идва от партията ГЕРБ, а пък Борисов ще помирява. И второто, заради което това не е изненада е, че ГЕРБ винаги е звучала биткаджийски. Това й е работата. Докато Борисов през последните години винаги е действал миротворчески. Всичко се случва като по учебник.

– Макар че опозицията също отвърна с минометен огън, вадейки на масата „Кумгейт”, трябва да отбележим, че шуробадженащината не е откритие на партия ГЕРБ, нито дори и на БСП, а май си е манталитет на политиците на власт. Левицата обаче атакува една от емблематичните фигури на партията – Делян Добрев, а сетне добавиха и Томислав Дончев. Успяха ли да отбележат точка в своя полза?
– Делян Добрев беше свежо лице и затова в ГЕРБ ги заболя толкова много. БСП спечели няколко неща в тази ситуация и след тези три скандала – Антон Тодоров, Добрев и полемиките Радев – Борисов. Първото нещо, което спечели е нов сюжет, който уж е стария, ама е нов. Старият сюжет беше от типа БСП излизат на пресконференция и заявяват „ГЕРБ са корумпирани”, на което ГЕРБ отвръщаха „Ама и вие сте корумпирани” на контра пресконференция. Този сюжет не само зацикли, но влезе и в баналността, защото какво по банално от това управляващи и опозиция да се карат и понеже влезе в някакъв скучен ритъм, дистанцията между ГЕРБ и БСП си остана. На БСП й трябваше пробив и сега без много да иска намери пробив, защото темата за корумпираността се прехвърли, или преблече в дрехите на местното самоуправление. Разликата е очевидна, защото местното самоуправление е опорният крак на ГЕРБ. Това е самият ГЕРБ. Когато стреляш там, значи стреляш в сърцето. Второто, което БСП спечелиха е, че се синхронизираха с президента, нещо, което напоследък не изглеждаше много актуално. Даже напротив – президентът напоследък звучеше дори близо до десните либерални хора. Върна едни закони, втори закони, изказа се за Висшия съдебен съвет и не звучеше като БСП. Сега биейки по Радев, ГЕРБ го пакетира с БСП, защото ГЕРБ блъска Радев и му казва „ти си крило, не си център. Борисов е центърът, той обединява, а ти разединяваш. Борисов е по-президент от тебе!”
Хубаво, но изтласквайки Радев ти го пакетираш към БСП, а на БСП тази добавка й е полезна.

– В крайна сметка президентът се еманципира още преди да бъде избран, доколкото си спомням. БСП спечелиха блестяща победа на президентските избори, но се оказа, че президентът не е техен.
– Да, а сега Борисов излизайки на битка с Радев, се заяви като „Аз и моите беквокали”, срещу Радев и неговите беквокали. Така той раздели светът на синьо и червено, а след като го разделяш по този начин печелят и сините и червените, но на левицата това и трябваше повече. И така се случи, че еманципирания президент сега е върнат в червените редици.
Третото нещо, което БСП спечели от тази ситуация е, че получи коз да говори за пропаст между Борисов и Цветанов. Помните как покрай поисканата оставка на Делян Добрев и след това неприета от парламента, Корнелия Нинова говореше за бламиране на премиера от собствената му група. Аз продължавам да вярвам, че това не е вярно, но БСП използваха възможността и обяснява с причина и без причина, че това е така и между другото звучат убедително. Ето как без много усилия, БСП спечелиха три неща.

– А нямате ли усещането, че ГЕРБ им ги поднесе на тепсия, понеже всичко започна с вътрешния скандал с кмета Беливанов
– Точно така е и то даже, как да кажа, на най-лесното се изложиха ГЕРБ. Те направиха трудното – взеха изборите в Хасково, и доколкото ми е известно с огромната заслуга точно на Делян Добрев. Биха в Хасково и когато остана по-лесното и по-важното – да реформират Хасково, се провалиха. Доста нелепо.
– БСП вече видях как могат да стрелят по важните фигури в ГЕРБ, след случая „Добрев”. Ще бъдем ли свидетели на същия подход във всяка една област, с наближаването на местните избори?
– Да, да. Те вече гонят противника. Всяка една партия страда от това. По места нещата изглеждат отчайващо понякога, въпросът е, че ГЕРБ победи на повечето места и сега партията страда от собствената си победа. Сигурен съм обаче, че ГЕРБ няма да останат длъжни, те ще започнат да изваждат „истини” и битката между двете основни партии отново ще зацикли.
Кратката равносметка е, че в този мач точка отбеляза БСП, точка отбеляза и Радев, ако търсим кой е победил в сагата. Радев спечели, защото когато партията ГЕРБ го нападна, той отказа да се сражава с партията, а с лидера. Борисов обаче не каза „И аз ще се сражавам с теб”, а потърси примирие. Привържениците на Радев ще видят в това победа. А очевидно и президентът е избрал енергична, амбициозна, леко даже опасна тактика – винаги напред. Борисов го осъзнава това, но не отвръща фронтално, защото той притежава този инстинкт да държи най-опасните си противници близо до себе си. Той така направи и със Слави Трифонов, като припозна неговата кауза. Ако се направи анализ, Трифонов е по-опасен за БСП, а не за ГЕРБ, но ГЕРБ приеха референдума като своя кауза също и си присвои вълната на протест. По същия начин се опитва да държи близо до себе си и Радев, но не само заради инстинкта си, но и защото идва председателство, пък не върви премиер и президент да са скарани. И последната причина е, че през последните години му отива и му харесва ролята на баласьор. Резултатът от всичко това, е че се оформи една втора камара в политическия живот. Борисов и Радев са като горната камара на парламента, а останалите в долната. Между другото и това ще се запечати в съзнанието на хората – двама генерали, и двамата дошли на вълната на протеста, и двамата мъжкари, и двамата биткаджии.

– Изглежда и двамата са верни на себе си. Единият пикира и пуска ракети, другият гаси пожари.
– Да, така е. Във всеки случай този преграден огън, който избълва Радев, целеше да покаже, че срещу него се води война и подсказа на противниците си, че трябва това да спре.

– Споменахте Слави Трифонов. Според вашите изследвания има ли и каква роля на политическата сцена, ако се заяви?
– „Галъп Интернешънъл” прави постоянно изследвания. Имаме представа как изглежда Слави на политическата сцена. Ние бяхме първата агенция, която заяви неговото присъствие, още преди време. Известно е личното ми мнение за референдума на Слави, но тук ще говоря като изследовател. Ако бъда откровен, тепърва ще се видят електоралните нагласи за Трифонов, но вече може да се видят нивата на доверие. През последните месеци около една трета от българите казват, че имат доверие на Слави Трифонов, което е много. Това е съизмеримо с Борисов. А що се отнася до евентуално за отношението към едно движение на Слави, то около една пета от българите казват, че биха имали доверие в него. Това също е много и показва какви са празнините в политическата сцена. Но бързам да кажа, че това не са електорални нагласи – това са най-общи нива на доверие. Когато тръгнеш да влизаш в политиката обаче, рискуваш доверието си.

Нашият гост
Първан Симеонов е политолог. Изследовател в областта на демоскопските проучвания, политическите партии, градската среда и други. Преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изпълнителен директор на “Галъп интернешънъл”, изследовател в Института по социология “Иван Хаджийски”. Член на клуб “Конрад Аденауер”. Участник в научни изследвания в различни области. Работил е като политически консултант, редактор, водещ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Що за език е това: „изтласквайки Радев, ти го пакетираш към БСП“? Това е ужасно, грубо и малокултурно. Езикът трябва да се пази, дори когато се говори за политика.

  1. Бе много „палиш“, бе!
   И то все на „правопис“ и „правоговор“ – демек граматика!
   А всъщност човекът казва истината! Признавам го, въпреки мнението ми за „галъп“ – Утрепки!

   Простичката истина е, че червен румен „победи“ не защото БСП победиха (нямаше и милион гласове от бесепето!), а защото „независимите“ избиратели не подкрепиха герб! А подкрепиха червен румен!
   Сега – пакетирвайки го с бсп – герб печелят всчка бъдеща битка на червен румен за нов мандат! А на него мнооооого му се ще да е „на върха“ поне десетина годинки – все пак „придобивките“ за дон Жуан – демек Първанов – „дойдоха“ през втория му мандат. (ако сте забравил – да ви подсетя – апартаментите на сина му в Париж и дяловото участие в няколко бг фирми!)
   Така „пакетиран“ червен румен все повече ще намалява „електората“ си. Защото демонстрацията на егото му е воденичен камък! Много малко от „електората му“ иска да го вижда бос! А още по-малко искат да виждат как тъпото деси дава интервюта!
   Ако към това добавим битката за „върха“ в бсп – кУрнелия ще се бори със зъби и нокти да е несменяема, но НЯКОЙ ДРУГ ще трябва да върне „любовта“ на сАвеЦкото посолство към бесепето – там не щат да чуват дори името й! То за „новия председател“ на бсп (кУрнелия е бита карта, но още не може да го повярва) червен радев ще е като човекът на кУрнелия, който „не оправда доверието“ на бсп! (Все пак говорим за 4 години времеви хоризонт!)

   Ако към всичко това добавим „секирата“ – герб ще гласуват НАМАЛЕН БЮДЖЕТ за президента! (В българската Конституция НЕ СЪЩЕСТВУВА институцията „президентство!)
   То ясно се очертава как президентът ще бъде „вкаран в правия път“!

   Колкото до битката кУрнелия-елена – тя също няма да се размине на бесепето!
   А еленка е много „удобна“ за герб – миналото й на станишева фаворитка е свързано с едни много милионни харчове – та защо в момента да я плюят!? Нека свърши мръсната работа и да внесе раскол в бесепето!
   Освен това еленка ще е човекът, който ще предложи станишев за нов европейски мандат като представител от бсп!
   Както виждате – езикът няма никакво значение!
   Бледнее пред факта, че в бсп са канибали и се самоизяждат!
   Колкото повече – толкова повече!
   К Е Ф !

 2. Единият от тройката А.Тодоров- Биков – Симеонов с диригент Цв.Цветанов и лице, поръчващо музиката ББ..

 3. Герб го пакетира с БСП? Че той кога е излизал от тоя пакет в който го сложи руският генерал?

 4. Ами фуражката трябва да бъде опакована там, където й е мястото. Няма какво да се прави на демократ. Да стои опакован при комунетата.

 5. Членът на Българската Комунистическа Партия Бойко Борисов и разни други ченгета с голи дупета храбро скачат на Генерал Радев на Пакета …льотчик самальот поднимает…их жоб раздирает…Будь Здоров

 6. Много е важно фуражката да си знае мястото. Той е русофил, комунист и празноглав. Не е независим и не е президент на всички българи. Завинаги опакован в един пакет с компартията.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.