Спад на рублата на световните пазари след американските санкци

Индексът на Московската борса се срина с повече от 9%

Рублата загуби повече от 3 процента от стойността си в първия работен ден след поредните финансови санкции, наложени на Русия от Съединените щати. В късния следобед щатският долар се разменяше за 60 рубли - най-високата му стойност от ноември миналата година.

Водещите руски компании също бяха засегнати от наказателните мерки на Вашингтон. Индексът на Московската борса се свлече с повече от 9 процента, а калкулираният в долари РТС - с 11 на сто. Най-много пострада компанията за производство на алуминий „Русал“, притежавана от Олег Дерипаска. Нейните акции загубиха днес над половината от стойността си, съобщи БНР.

Повече от 12 милиарда долара са загубили руските милиардери в понеделник от срива на акциите на компаниите им заради новите американски анкции. Това показват изчистелния на на сп. "Форбс", цитирани от ТАСС. Най-много е загубил шефът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска - 1 милиард и 300 милиона долара. Следват го Владимир Потанин и Виктор Векселберг - с по около 1 милиард долара загуби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика