Спазили сме всички изисквания за „Струма”

Разгледани са 20 алтернативи

При избора на вариант за преминаването на АМ “Струма” през Кресненското дефиле сме изпълнили всички изисквания. Това заяви Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие по повод срещата на 37-мия Постоянен комитет на Бернската конвенция в Страсбург.

“Всички изисквания за избор на разгледаните над 20 алтернативите, в рамките на развитието на проекта, са изпълнени. Проведени са обществени консултации, отчетено е становището на местните общности. Алтернативите са разглеждани на базата на екологични съображения, не само на технически и икономически. Всичко това е свършено, проведени са 2 процедури по ОВОС, разгледани са много алтернативи”, уточни тя.

В резултат на всички действия е избран вариантът с частично преминаване през дефилето и второ платно в обратната посока в ниските склонове на Пирин. “Нека да сме точни, реално Бернската конвенция има решение от 2002 година по отношение на инвестиционните намерения в дефилето. Самото решение не определя какъв трябва да бъде вариантът на минаването през Кресна, а посочва определени изисквания, които трябва да бъдат спазени при избирането на вариант”, посочи Крумова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес