„Фалкон“ отлетя за Охрид, ще върне пребития Християн Пендиков

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония. Пострадалият Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

По разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев е организирано транспортирането до България на гражданина на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ Християн Пендиков, който снощи беше нападнат и пребит в гр. Охрид.

23-годишният Християн беше настанен от снощи в болница в Охрид със спукан прешлен и множество наранявания по цялото тяло. 

Междувременно служебният премиер  Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата обсъдиха тежкото криминално деяние, извършено срещу гражданина на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III в гр. Охрид Християн Пендиков, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Българският премиер категорично осъди побоя срещу Пендиков, при който са му нанесени сериозни телесни повреди. В разговора Гълъб Донев определи нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и поиска от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България. Премиерът Димитър Ковачевски изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа