Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Спасение дебне на празника отвсякъде

От МВР се заканиха, че по време на празниците ще бъде засилен контролът по пътищата, а по магистралите ще има патрулки с включени буркани, за да въздействат на шофьорите да не карат с висока скорост.

Засилени проверки по пътищата, около заведенията, големите търговски центрове и на площадите в цялата страна

Безплатна синя и зелена зона през почивните дни в столицата

Полицаи, пожарникари, лекари и екипи на Спешна помощ ще подсигурят безопасността по време на коледните и новогодишните празници в страната. Трите електроразпределителни дружества у нас също обявиха, че ще имат дежурни екипи през почивните дни, за да се реагира навреме при аварии с ел. мрежата.

От МВР се заканиха, че по време на празниците ще бъде засилен контролът по пътищата. “Ще се следи за превишена скорост, наркотици, алкохол, правоспособност”, обяви министър Валентин Радев. По магистралите ще има патрулки с включени буркани, за да въздействат на шофьорите да не карат с висока скорост. Столични полицаи пък ще бдят на всички изходи и входове на София. Ще бъде засилено присъствието на униформени около заведенията, големите търговски центрове и на други места, където има струпване на хора. “Ще виждате много полицаи по време на коледните и новогодишни празници”, каза още Радев.

В столицата е обявена и безплатна синя и зелена зона от 23 декември до 1 януари 2018 година. Градският транспорт пък ще се движи с празнични и предпразнични разписания във всички дни до края на годината, освен на 28 и 29 декември, когато колите ще се движат както в делничен ден. От Центъра за градска мобилност в София съобщават, че всички основни линии ще се движат и по време на новогодишната нощ.

Между 20 и 23 екипа на Спешна помощ в столицата ще бъдат в готовност по време на коледните и новогодишни празници. Снимка: Булфото
Между 20 и 23 екипа на Спешна помощ в столицата ще бъдат в готовност по време на коледните и новогодишни празници. Снимка: Булфото

“Общо 15 екипа на Спешна помощ ще бъдат дежурни във всички дни покрай коледните и новогодишните празници в област София, а в столицата ще бъдат между 20 и 23. Както всяка година ще осигурим и две линейки, които да се грижат за безопасността по време на празненствата на площад “Княз Александър I Батенберг”, заявиха пред “Труд” от пресцентъра на Спешна помощ в София.

“Енерго-Про Мрежи” пък са осигурили 64 екипа за почивните дни. Специалистите разполагат с 618 специализирани автомобила – багери, автокранове, автовишки, високопроходими автомобили и други. Допълнително за дежурните екипи са осигурени 317 леки коли с нормална проходимост, твърдят от дружеството. В случай на влошаване на метеорологичната обстановка и възникване на извънредна ситуация, компанията е в готовност да ангажира допълнителни ресурси и да пренасочи екипи и техника от един район към друг.

От “Енерго-Про” няма да прекъсват електрозахранването на клиенти през празниците, пропуснали да си платят сметката за ток, увериха от компанията. На разположение на клиентите по време на празници ще бъдат и операторите в телефонния център на компанията на 0700 1 61 61.

Общо 75 дежурни екипа на “Електроразпределение Юг” са в готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии по време на предстоящите коледни и новогодишни празници на територията на Югоизточна България, съобщиха от централата на дружеството. Като увериха, че ще обърнат специално внимание и на местата, където се събират повече хора – зимни курорти, туристически центрове, вилни зони и др. Дежурните екипи поддържат връзка с функциониращите денонощно 2 диспечерски центъра на телефон 0700 1 0007.

На Коледа и Нова година за сигурността на електрозахранването в Западна България ще се грижат 150 аварийни екипа, посочиха от “ЧЕЗ Разпределение България”. В случай на извънредни обстоятелства и тежки метеорологични условия компанията може да мобилизира общо 400 екипа. За клиентите ще работи денонощната телефонна линия 0700 10 010.

От Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) също започват засилени проверки през предстоящите почивни дни. В Бургас не само ще има дежурни ветеринари, но и ще се работи за изземване на цялото количество заразено месо от трите огнища на трихинелоза, открити в Карнобат и Обзор дни преди коледните празници.

 

Българският фармацевтичен съюз предупреждава:

Пациентите може да останат без лекарства

НЗОК не е изплатила дължимите близо 70 млн. лева за ноември

03-2Пациентите могат да останат без лекарства през коледните и новогодишни празници. Това предупреждават от Българския фармацевтичен съюз (БФС) по повод снабдяването на аптеките с медикаменти през почивните дни. Причината е, че Здравната каса (НЗОК) е отложила плащането на дължимите суми към аптеките за следващата година.

“До края на тази година дължимата сума е 36,990 млн., от които ще бъдат платени 5,255 млн. Неизплащането на средствата ще постави в риск много аптеки, работещи по договор с НЗОК, да не могат да закупят лекарства, което ще доведе до невъзможност на пациентите да си ги получат, особено скъпоструващите, които се отпускат по протокол”, коментира Светослав Крумов, главен секретар на БФС.

Той припомни, че пациентите могат да получат лекарствата си само на територията на съответната Районна здравноосигурителна каса, което означава, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната.

От НЗОК същевременно увериха, че “прехвърлянето на изплащане на средствата за първите дни на януари 2018 г. няма да застраши лечението на здравноосигурените граждани, нито работата на аптеките”.

“Като национално отговорна институция, НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката – да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица по-рано от регламентирания 30-дневен срок, за да може всеки български гражданин да получи необходимите му лекарства за празниците”, се казва в съобщението.

 

В почивни дни

Какво да правим, ако банкомат ни глътне картата

03-10В празничните дни клоновете на банките са затворени и хората обикновено прибягват до теглене на пари от банкомати. Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, потребителите трябва да се обадят в кол центъра на банката, издала картата, съветват от Комисията за защита на потребителите. В случай, че клиентът не може да се свърже с банката, трябва да отиде до някой от клоновете й в първия работен ден и да подаде възражение. В 14-дневен срок следва потребителят да получи отговор.

Ако отговорът не го удовлетворява, клиентът може да се обърне за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове.

При тегленето по време на празници има по-голям риск и от кражби, тъй като се ползват външни банкомати, предупреждават от комисията.

 

По основни направления

Пускат 18 200 допълнителни места във влаковете

03-11БДЖ ще осигури още 18 200 места за предстоящите празници. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. От 22 декември до 2 януари включително, с увеличени състави ще пътуват влаковете по най-натоварените маршрути в страната – София-Варна, София-Бургас, София-Пловдив, София-Плевен, София-Горна Оряховица, София-Русе, София-Лом, София-Видин и София-Петрич.

При закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 %, напомнят от дружеството.
Клиентите могат да получат информация на телефон 0700 10 200.

 

В Пловдив

Глоби до 3000 лв. за пиратки и бомбички на обществени места

Градската управа под тепетата обяви война на пироманите в Пловдив, които ги чакат солени глоби от 300 до 3000 лева, ако бъдат хванати да гърмят пиратки, бомбички и фойерверки на обществени места или ги хвърлят в краката на хората по улиците, площадите, парковете и междублоковите пространства. Изрично е забранена и продажбата на пиратки, бомбички и фойерверки по пазарите в града, като нарушителите, ако са юридически лица, може да бъдат санкционирани с
глоби в размер от 300 до 30 000 лв.

Екипи на “Общинска полиция”, “Общинска охрана” и служители на шестте районни полицейски управления от структурата на Областна дирекция на МВР-Пловдив ще дежурят през петте почивни дни и ще обикалят нонстоп по булевардите и улиците на бъдещата Европейска столица на културата – 2019. В навечерието на миналогодишните празници кметът на Пловдив Иван Тотев издаде изрична заповед за абсолютна и тотална забрана за използване на пиротехнически ефекти на площад “Стефан Стамболов” в новогодишната нощ и се очаква сега да стори същото.

24-часови дежурства ще има през петте почивни дни и в спешните сектори и отделения на двете държавни болници в града под тепетата – УМБАЛ “Свети Георги” и УМБАЛ “Пловдив”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Сега някой да вижда,че тези служители не са при близките си и семействата им са сами. Някой пита ли за какви пари се трудят и бдят за да сме ние защитени…Не сега ни интересува ние да плюскаме.,пък за тях друг път ще помислим, не сега. Нали ние сме си у дома и сме добре. Харчим като за световно, а те …както и да е.Весели празници нам.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.