Спасители от България и Румъния се готвят в Монтана за борба с инциденти

20 румънски служители на Генералния инспекторат за извънредни ситуации към МВР на Румъния и 20 служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР преминаха през февруари обучение за реагиране при химически, биологични, ядрени и радиационни инциденти в Центъра за професионална квалификация в Монтана.

Обучението е част от проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България” 2014 г.-2020 г.  Целта на проекта е подобряване на управлението в граничната зона по река Дунав и изграждане на съвместна структура от органи за реагиране при химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти.

Продължителността на проекта е 18 месеца. Над 100 служители на българските служби за противопожарна безопасност и защита на населението ще преминат специализирано обучение за реагиране при инциденти с опасни вещества в още 4 курса тази година. Главната дирекция „Противопожарна безопасност” ще получи 4 мобилни специализирани платформи, снабдени с оборудване за ликвидиране на химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти.

Ще се подготвят  и оперативни процедури и план за съвместна намеса на територията на трансграничната зона и Наръчник за химически, биологически, радиационни и ядрени извънредни ситуации. По проекта ще се проведе и съвместно учение на българските и румънски  спасители в районите на Видин и  Калафат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България