Спасителните операции в Хитрино ще продължат и през нощта

Снимка: МВР

Спасителните операции в 25-те сериозно пострадали сгради от взрива в Хитрино ще продължат и през нощта, информира зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

„Абсолютно напълно приключи евакуацията и всички жители на населеното място са евакуирани. Голяма част от тях са предпочели да отидат при свои близки, роднини и приятели в съседните села. По-малка част от тях е предпочела да бъде настанена в Шумен - около 15 човека в Кризисния център на общината. Около 1000 души са евакуирани, като селото се състои от около 1200 жители, съобщи Ципов пред "Фокус".

Продължават спасителните операции в 25-те сгради, които са пострадали сериозно от взрива. "За лица в неизвестност не мога да потвърдя, че има. До момента бройката е 7 загинали и 29 пострадали“, уточни Ципов.

Той подчерта, че е започнала и подготовката по една изключително сложна операция – „да бъде източен този пропилен от дерайлиралите вагони-цистерни, за да могат да бъдат върнати обратно на релсите и да бъдат изведени извън населеното място“, поясни зам.-министърът.

Той обясни, че за версиите за инцидента отговарят прокуратурата и следствието. „В момента извършват огледи. Те трябва да дадат повече информация каква е причината, но органите на МВР заедно със служителите на Министерството на транспорта за разследване на подобни инциденти проверяват скоростта, с която се е движел влакът", каза Красимир Ципов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България