Спасиха Екатерина, която се роди 600 грама

Най-малката героиня в МБАЛ Бургас е Екатерина Гогова. Тя е бебе, дълго чакано заченато ин витро. Заради проблеми с бременността на майка си идва на бял свят преждевременно в началото на осмия месец с тегло много по-ниско от нормалното – едва 600 грама.

Днес животът ѝ е вън от опасност и тя ще се развива нормално като другите деца, благодарение на общите усилия на лекари от три отделения на УМБАЛ Бургас.

Първоначално майката е настанена в Родилно отделение, където се опитват да задържат раждането максимално дълго, за да дадат още време за развитие на плода, след това жената постъпва и в Гинекологично отделение. Майката е под постоянно наблюдение на лекарите, които са готови да реагират във всеки един момент.

На 24-ти ноември 2016г., в деня на Св. Екатерина, бебето проплаква във вещите ръце на д-р Антонио Душепеев, а веднага след това е преведено в Отделението по неонатология. Именно там вече трети месец грижи за нея полагат д-р Стилияна Томова и нейният екип.

„В началото Екатерина бе в кувьоз и не можеше да диша самостоятелно. Но днес тя вече тежи близо 1800 грама, храни се с биберон и е усмихнато бебе, което обича да спи през деня и да плаче вечер”, споделя с усмивка началникът на Отделението по неонаталогия д-р Томова.

Когато достигне тегло от 2 килограма, Екатерина ще бъде изписана и най-накрая ще се озове в прегръдките на майка си за постоянно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.