„Спасяват” хора след авиокатастрофа в Монтана

Пожарникари, спасители и полицаи ще търсят и спасяват хора, „пострадали” при тежка самолетна катастрофа край Монтана. Мащабната операция, в която ще участват над 200 служители, е част от от учението „Търсене и спасяване при авиационни произшествия и ликвидиране на последиците от тях”, организирано от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”в МВР.

Тренировката ще се проведе от 23 до 25 ноември на учебно-тренировъчния комплекс „Център за професионална квалификация” край Монтана. Според сценария пътнически самолет пада в града, срива административна сграда, предизвиква жп катастрофа и верижен сблъсък на автомобили с опасни вещества на магистрала, разрушава и речна дига.

Заедно с пожарникари, спасители, полицаи и жандармеристи в операциите ще се включат Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта, Института за космически изследвания и технологии при БАН, Риск-Спейс-Трансфер – Офис за трансфер на аеро-космически технологии, Националната следствена служба, Българския червен кръст, Дирекцията „Комуникационно-информационни системи” на МВР, спешни медици и доброволци от Монтана и Вълчедръм.

Целите на тренировката са да провери степента на подготовка и да повиши готовността на служителите на основните части на Единната спасителна система у нас за реагиране при авиационни произшествия. Учението край Монтана е финал на серия от занятия, разиграни вече в цялата страна. В центъра край Монтана ще се проведе и семинар на тема „Управление на силите и средствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации”.

uchenie_montana2016c

uchenie_montana2016b

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България