18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Спасяват 1400 източнобалкански прасета от чумата

Снимка: Архив

След констатирана чума при свине от ценната източнобалсканска порода, в Шуменско се предприемат мерки за запазването й. Две стада със 161 животни са загробени, остават малко над 1400 прасета, за които е характерно, че набавят 70-80% от храната си в широколистни гори и необработваеми земи. Чумата налага спиране на тяхното пасищно отглеждане, а стопаните им трябва да изградят временни заграждения, които животните да не напускат. Целта е да нямат контакт с диви прасета. Собствениците трябва да осигурят и безопасни „коридори“ за придвижване на стадата до ползваните оградени терени за пашуване.

Тези мерки набеляза областна епизоотична комисия във вторник, свикана от губернатора проф.Стефан Желев, който обясни, че ще се търсят начин и за обезщетяване на стопаните за направата на оградите. Той подчерта, че това е единствената запазена до днес аборигенна порода прасета, характерна за Шуменско, Бургаско и Варненско.

Зам.-кметът на Смядово Иван Кюркчиев поясни, че свинарите се притесняват, че не могат бързо да заградят големи терени за паша. Освен това нямат и достатъчно фураж за непредвиденото изхранване.

Иначе в региона са предприети всички стандартни мерки към домашните прасета, определени са 3-километрова зона, също и 10-километрова, в която животните са под непрекъснат контрол.

Забранен е транспорт, търговия, пазари, изложби.

В Шуменско 917 стопани изклаха животните от ферми тип „заден двор“ в началото на август и почти всички вече са получили обезщетения по 300 лв. за дезинфекция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.