Спектакълът "Хористи" за първи път на българска сцена в Шумен

Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" - Шумен открива официално новия си творчески сезон с премиера на комедийния спектакъл "Хористи" тази сряда от 19 ч. Той е по едноименната пиеса на носителя на Аскеер 2017 - драматурга и режисьора Николай Гундеров, работил в съавторство с Димитър Събов. Пиесата ще бъде представена за първи път на българска сцена в родния град на Гундеров след успешната й премиера в град Пилзен, Чехия. "Хористи" беше отличена с Награда за драматургия в раздел "Авторски прочит" на Международния фестивал "Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА" през 2014 г.

Музиката на спектакъла е на популярния български композитор Андрей Дреников, сценографията е на Емил Неделчев, а костюмите са избор на художничката Диляна Асенова.

В постановката участват актьорите от трупата на шуменския театър в партньорство с гост-артистите Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев.

"Хористи" е една история за едно дете в провинциално училище, пораснало през 80-те години. Идва покана за участие на деца в международен фестивал в Чехословакия и учителите са изправени пред трудната задача кой е супер талант, според тях е по-добре учителите да отидат и да пеят на този фестивал. Това е въпросът за оценяващите и оценяваните. Чрез каскада от комични ситуации, пиесата поставя и въпроса дали оценяващите не са с по-слаби качества от оценяваните. Пиеса не толкова за социализма, колкото за начина на мислене и човешките взаимоотношения, казва Гундеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони