Спектакълът „120 години българско цирково изкуство“ гостува във Велико Търново

Спектакълът „120 години българско цирково изкуство“ на цирк „София“ гостува от 4 до 14 май във Велико Търново. На нарочна пресконференция днес Драгомир Димитров представи част от цирковите артисти, които участват в него и издаде някои от атракциите в програмата.

Великотърновските малчугани ще могат да се порадват на камили, понита, коне, гълъби, котки и пет огромни питона. Сред питоните истински респект вдъхва 4-метровия Ахил, който бе показан на брифинга днес. 30-килограмовият питон е четиригодишен и седмично изяжда по едно зайче, разказа неговата дресьорка Маргарита Наскинова. Тя представя рисков номер, при който влиза в голяма кутия и се увива с петте питона. Опасността идва оттам, че ако Маргарита е тревожна или притеснена, питоните мигом могат да я задушат в мъртва хватка, тъй като се мобилизират при някаква тревога. Наскинова ще изведе на манежа и камили, с които пък през антракта децата могат да се снимат. Като звезда на спектакъла ще се изяви клоунът Румбата, който през последните 15 години играе под куполите на чуждестранни циркове в Австрия и Швеция. Той сподели, че скандинавските деца не са така емоционални и темпераментни като българските.

Грандиозният спектакъл е създаден послучай 120 години от създаването на българския цирк. Драганов припомни, че първият цирк в страната „Българско знаме“ е създаден от Петър Панайотов и от изцяло български артисти. В големия спектакъл освен основната трупа на цирк „София“ са привлечени и артисти, които от години играят в чужбина, като „Принцесата на цирка“ Еми Велкова, която е дъщеря на вписаната в ГИНЕС Емилия Иванова, изпълнила четворно салто, Свилен Кехайов, който дресира понита, клоунът Румбата, Леонсия Кутузова, която представя опасни въздушни атракции на отвесно въже.

unnamed-1Сред младите атрактивни изпълнители са трио „София“, които са репетирали цяла зима на вече поизчезналата еквилибристика на першове (метални тръби) отпреди десетилетия. Амбицията ни с този спектакъл е да представим младият български цирк в България, коментира още Драго Драганов. Сред младите циркови артисти има и такива, които не са потомствени, но любовта към това изкуство ги е довела под купола. Тази година спектакълът ще гастролира в общо 15 града на страната. Част от общините като Велико Търново, Плевен и Пловдив са отворени за цирковото изкуство и с тях имаме трайни контакти, допълни Драганов. Той подчерта, че билетите за цирка са достъпни, като билет за възрастен и дете общо струва 15 лева. Както всеки друг път и сега са осигурени безплатни посещения на деца от дневните центрове във Велико Търново, както и на пенсионери от Дома за стари хора. Общият брой на представленията в старата столица е 15, като от вторник до петък спектакълът започва от 18:30 часа, а в събота и неделя представленията са по две- от 16 и от 18:30 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства