Спектакъл събра 1300 лв. за лечението на момиче от Свищов

Спектакъл събра 1300 лв за лечението на момиче от Свищов

Факелно шествие организираха ученици и жители на община Свищов по време на традиционните Алекови дни. Шествието премина от Историческия музей до паметника на Щастливеца в градската градина. На паметника на твореца  бяха поднесени цветя и венци от председателя на Общинския съвет в Свищов, кмета на общината, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, жители и гости.

Кметът Генчев поднесе слово, в което напомни за делото на Алеко и богатото културно наследство, което ни е завещал будният българин.

След церемонията по поднасяне на цветя, всички се отправиха към салона на ПБЧ „Еленка и Кирил Д.Аврамови - 1856“, където се проведе тържественото честване на 154-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Тук беше връчена наградата на лауреата на международния конкурс за къс хумористичен разказ Капка Тодорова за разказа и „Как станах бежанка“.

Организаторите на конкурса споделиха, че измежду 86 разказа от 12 страни, журито се е спряло на този разказ, заради неговата актуалност и увлекателност. На тържествената церемония по връчването на наградата, Капка Тодорова, с псевдоним Лола Монтескьо, сподели, че за нея е чест да бъде първата жена лауреат на този престижен конкурс организиран от МФ „Алеко Константинов“,  в-к „Стършел“ и Община Свищов. Тя разказа, че за първи път посещава Свищов и отчита това като свой пропуск, защото градът на Алеко завинаги ще остане в сърцето и.

Честванията по повод 154 годишнината от рождението на Алеко Константинов, завършиха с благотворителния спектакъл „Покана за вечеря“ от Оля Стоянова и режисьор Тея Сугарева. Набраните средства от представлението на обща стойност над 1300 лв., ще отидат за лечението на малката Кристин Красимирова от Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България