Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Спецзвено в Брюксел засякло над 3000 случая на дезинформация за ЕС в интернет

Над 3000 индивидуални случая на дезинформация за ЕС на 18 различни езика са били засечени през последните 2 години от стратегическо звено на Брюксел, което се бори с т.нар. „хибридни заплахи“ спрямо общността. Докладът за резултатите от дейността му до момента беше представен от ЕК.

През последните години ЕС и неговите държави членки са все по-изложени на хибридни заплахи, изразяващи се във враждебни действия, които целят да дестабилизират даден регион или държава. В отговор, преди година ЕК прие съвместна рамка за борба с хибридните заплахи и за укрепване на устойчивостта на съюза, неговите държави-членки и партньорските страни. Днешният доклад е първият отчет на създаденото след това стратегическо звено в Брюксел.

В него се набелязват критични сфери като комуникациите, транспортната и енергийната инфраструктура, където ЕС планира допълнителни защитни механизми срещу хибридни нападения. Скоро ще стартира и специализиран сайт „#EUvsdisinformation“, на който потребителите ще могат да получават и търсят информация по конкретни теми.

Документът визира и т.нар. „фалшиви новини“, като се посочва, че те най-често тръгват от онлайн платформи и се разпространяват активо чрез социалните мрежи. До момента ЕС е инвестирал 450 милиона евро за защита от кибератаки чрез публично-частни партньорства с индустрията.

Никъде в съобщението до правителствата не се споменава конкретно Русия или друга страна, отговорна за заплахите.

Зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен обясни, че има много съмнения и обвинения, но само правителствата имат компетентност за предприемат контраразузнавателни мерки.

„Няма точна дефиниция на хибридните заплахи. Целта е да се засекат както конвенционални, така и неконвенционални методи. Включително – дипломатически, военни, икономически или технологични действия, които могат да се използват координирано от държавни или недържавни структури за постигането на техните цели. Например – препятстване процесите на взимане на политически решения. Но хибридните заплахи все още не достигат равнището на заплаха както при официалното обявяване на война“, каза Катайнен.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Така е. Правилната пропаганда ала гьобелс и сталин трябва да е задължителна.
    Линията на ес е права, дори когато е крива.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.