МЗХГ засилва контрола върху млечните продукти, създава ново звено

Фермери показаха над 700 елитни животни на изложение в Сливен

Министерството на земеделието и храните засилва контрола върху качеството на млечните продукти заради влагането на растителни мазнини, съобщи в Сливен земеделският министър Румен Порожанов. Ще бъде създадено специализирано звено към министерството, което ще е натоварено с контрола.

То ще е независимо от Агенцията по безопасност на храните и ще работи паралелно с нея. Предстои да бъде въведена забрана за влагането на палмово масло в млечната продукция. Тя няма да важи за имитиращите продукти и за сладкарската индустрия, където се използват растителни мазнини. Засилва се и контролът върху продуктите от етерични масла заради постъпилите сигнали за несъответствие между количеството на добитата суровина и количеството на произведения краен продукт.

Министър Порожанов бе в Сливен, за да открие най-голямото национално изложение по животновъдство, което традиционно се провежда в Града под Сините камъни. На площ от 100 дка бяха разположени над 700 от най-добрите животни, отглеждани във ферми от цялата страна. Овцевъдството и козевъдството бяха представени от около 400 животни от 39 породи.

С породата „Българска мурра” участваха биволовъдите, говедовъдите показаха екземпляри от млечни, месодайни и автохтонни породи. Наред с традиционните за сектора стопанства, в изложението се включиха с различни породи зайцевъди. Специално внимание бе отделено на породата „българско овчарско куче”. Най-много публика събраха изложбените площи, като бяха показани елитни породи коне.

За всеки посетител имаше по нещо: от мъфини с рисунки на животни върху глазурата, кът за децата, където можеха да яздят пони и да си играят с малки кучета до файтон с двойка коне за разходка на възрастните, щандове с млечни продукти, месни изделия, вино и мед. Бяха организирани много атракции, сред които забележителен спектакъл с коне на формация „Багатур”.

Сред изненадите тази година бяха агнешки специалитети от Котел. Близо до арената, където дефилират отличените животни, майстори от Балкана приготвяха агне на чеверме и известният в региона специалитет от агнешки дреболии „кукуреч”. В програмата на изложението бе предвиден и акцион, в който стопаните да наддават за покупката на разплодни животни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България