Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Специална апаратура ще обработва книгите в Националната библиотека

Снимка: Архив

Националната библиотека вече разполага с нужната скъпа апаратура за обработка на книги, което ще гарантира тяхно опазване. Страната ни е първата с такъв апарат в цяла Източна Европа.

50 хиляди лева е цената на апарата, а две трети от сумата е събрана чрез дарения. Аноксията е най-добрата метод за опазване на книжовното наследство.

„Най-ценното в този процес е, че на първо място той е екологичен, напълно безвреден за хората, които работят, а и също така и за книгите”, обясни д-р Красимира Александрова.

Как се случва – в рамките на 3 седмици документите се поставят в специална камера, в която се вкарва азот, създава се анареобна среда, което унищожава всички вредители.

Една от книгите, които трябва да минат през камерата за аноксия е една църковна книга от 1664 година. Преди това не може да бъде реставрирана, а има голяма нужда. Интересът към нея е голям.

„Във връзка с развитието на езика, дадени глаголи, времена как са се развивали от 17-ти век до съвременния български език в развитие. Това заляга в учебниците по историческа граматика на съвременния български език и се изучава в българска филология, които учат студентите в университетите”, обясни Владимира Калъчева, цитирана от БТВ.

Стотици хиляди документи чакат за лечение с новия апарат.

Всички дарения се съхраняват в така наречените изолатори в библиотеката. Сега специалистите са оптимисти, че тези документи ще започнат да се вливат във фонда на библиотеката много по-бързо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.