Спецпрокурори искат още щатове и нова сграда

Обвинителите се оплакаха от „ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми“

В съда има 18 свободни щата

Спецпрокурори се оплакаха от „ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми“ в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, ВСС и правосъдния министър Цецка Цачева. В него те поставят въпроса за малката сграда на столичната ул. „Черковна“, която делят с колегите от спецсъда и Държавната комисия по сигурността на информацията.

Магистратите смятат, че освен теснотията, няма и достатъчно добро сътрудничество и колегиалност между институциите и органите на съдебната власт.

„Въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен", добавят спецмагистратите. Те смятат, че кабинетите им са миниатюрни, като и 3 от 4-те съдебни зали, в които се гледат дела. Повечето от процесите са с много подсъдими от организирани престъпни групи, които често се явяват с повече от един адвокат. Архитектурата на сградата пък не позволява преустройство, а евентуален ремонт би блокирал напълно работата.

След промените в Наказателно-процесуалния кодекс, влезли в сила от 5 ноември, спецпрокуратурата и спецсъдът поемат и процесите, свързани с корупцията по високите етажи на властта. Магистратите обръщат внимание, че обемът на работтаа им ще се увеличи, а в същото време в спецсъда има 18 свободни щата. Те цитират и статистика, която показва, че броят задържани лица за 2016 г. е нараснал почти 3,5 пъти в сравнение с предходни периоди, а това налага и чести заседания за определяне на мерки за неотклонение. Много от съдиите са изпращани на дълги командировки за разпити или изнесени съдебни заседания, а обемът на работата е „безпрецедентен". Заради малкото зали някои заседания се водят късно през нощта, за да няма забавяне в сроковете за произнасяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България