Спецслужбите на страна от ЕС издали руския шпионин в Австрия

Австрия е получила информация за заподзрения в шпионаж в полза на Русия полковник от спецслужбите на страна от Европейския съюз. Това обяви министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек.

„Получихме намек от партньорска европейска служба за изтичане на информация. Започнахме да проверяваме тази информация и идентифицирахме заподозрения. Благодаря на нашите партньори за информацията“, заяви Кунасек на извънредната пресконференция във Виена, предаде ТАСС.

Прокуратурата в Залцбург потвърди, че е получила известие от Министерството на отбраната във Виена за подозренията срещу 70-годишен пенсиониран полковник, който в продължение на две десетилетия е събирал и предавал военна информация на руското разузнаване. В документа се казва, че докладът за руския шпионин в редиците на австрийската армия е постъпил от чуждестранна разузнавателна агенция. Коя точно остава неясно към момента. Разследването е по направление „Престъпления, свързани с разкриването на държавна тайна".

В реакция от Москва министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров заяви, че е „неприятно изненада“ от факта, че Австрия все още не е отправила искане към Русия за изясняване на шпионския скандал.

„Тази информация ме изненада неприятно. От векове насам е прието, че ако една страна има притеснения за действия на друга държава, то, в съответствие с нормите на международното общуване, следва да отправи директно запитване. В последно време нашите западни партньори се водят по правилото да не прибягват до традиционната дипломация, а към мегафоните“, каза Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа