На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Спецсъдът е прекомерно снизходителен към подсъдимите

Моделът на специализираното наказателно правосъдие у нас е принципно сбъркан и трябва да се преосмисли. Такъв е изводът в аналитичен доклад на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС), приет от съдийската колегия на ВСС.

“Зададената от законодателя компетентност на спецправосъдието е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на визия и концептуалност за вида специализация и съдържанието на предметната компетентност на Специализирания наказателен съд (СпНС). Това е законодателен проблем, който пречи на съда да функционира като специализиран в конкретен клон на правото или поне в разглеждане на делата за организирана престъпност, какъвто бе първоначалният замисъл”, пише в доклада. Той е изпратен на министъра на правосъдието в оставка Екатерина Захариева, заяви председателят на ВКС Лозан Панов.”Той трябва да послужи за преосмисляне на идеята за създаване на тези специализирани съдилища. Оттук нататък е въпрос на законодателна политика и въпросът е от компетентността на Министерския съвет”, каза Панов.

Според докладчиците в специализираното правосъдие много често се одобряват споразумения с обвиняемите. Те се мотивират със статистика: “За периода от началото на дейността на СпНС до края на 2015 г. са свършени общо 636 наказателни дела от общ характер. С присъда са приключили 122 от тях (19,18%), със споразумение за решаване на делото – 198 бр. (31,13%), като споразумението е постигнато в досъдебна фаза на наказателното производство по 120 дела, или 18,87%, и в съдебната фаза – по 78 дела, или 12,26%. Съдебното производство е прекратено по 285 дела (44,81%), а наказателното производство е прекратено или не е одобрено споразумение по 31 дела (4,87%)”.

Според върховните съдии следва да се обърне внимание и на “проявената от СпНС прекомерна снизходителност при индивидуализация на наказателната отговорност на обвиняемите и подсъдимите” при одобряване на споразуменията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.