Спецченгета обучават училищните психолози

Спецченгета ще обучават мобилните групи за психологическа подкрепа към Министерството на образованието за превенция на кибертормоза между и над ученици. След това те ще обучат училищните психолози по различните региони, обяви министърът на образованието Меглена Кунева след среща с представители на сектор „Сигурност“ към ГДБОП.

От МОН отчетоха, че мерките се налагат, защото броят на сигналите за кибертормоз срещу ученици се е увеличил почти двойно за последните две години.

„Това е притеснително и е необходимо да гледаме с тревожност на тези данни, но също така означава и че повече деца намират смелост в себе си да подадат оплакване. Ако има нула оплаквания, това би означавало, че децата крият, затварят травми в себе си и нямат доверие в институциите“, заяви Кунева.

Предстои в следващите седмици да бъде направен анализ на основните рискове, благоприятстващи появата на случаи на насилие в училищата. След това ще бъдат разписани и инструкции за часовете на класния, в които да се говори за кибертормоза между учениците, както и възможните опасности, които крие интернет за подрастващите.

Според последните данни на Центъра за безопасен интернет всяко четвърто дете у нас е ставало жертва на онлайн тормоз. Най-често става дума за нападки от страна на ученици спрямо техни връстници.

Мобилните групи включват 65 психолози, които са в екипи от 3 до 5 души и по принцип работят с децата там, където има нужда, най-вече на местата, където училищата нямат наети психолози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование