Спешната болница на Варна се сдоби с параклис

Православен параклис "Света Анна" бе открит в двора на едноименната болница във Варна, която поема спешните случаи в цялата област и в Североизтока.

Освещаването стана на символна дата, когато църквата чества чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно ест" и почита паметта на лекаря светец Лука Кримски. Водосветът отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който съобщи, че предстои храм да бъде изграден и в двора на АГ-болницата. "Важно е да има тук такъв малък молитвен дом. Похвално е, че го има разбирането, че за лекуването на един човек, който има своето заболяване, има значение неговата вяра и духовната му бодрост. И това е един от критериите за успешното лечение на човека", каза дядо Йоан и нарече лекарите "десницата Господна".

Параклисът представлява готова конструкция, каквито се произвеждат основно в Солун. Закупен е със средства на болницата. В него има три икони и утвар, осигурени от митрополията. Предстои оттам да определят свещеник, който да посреща желаещите да се помолят. По идея на главната сестра Нели Георгиева в градинката около храма ще бъдат засадени детелини - символ на надеждата.

"Тази зона е частичка вяра, но и красота. Трябва да възпитаваме хората да я търсят и да я пазят. Не бива българските болници да приличат на затвори", заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Анна" д-р Красимир Петров. Той добави, че проектът е част от мащабната програма за обновяване на болницата. Последната реновирана клиника е тази по неврохирургия, която не е била ремонтирана близо 25 г.

Основната й реконструкция е глътнала 570 000 лв., голяма част от които е осигурило здравното министерство.

Коментари

Задължително поле