"Спешна помощ" в Горна Оряховица ще е първата в страната с денонощна жива охрана

Районната колегия на БЛС в Търново ще предоставя безплатна правна помощ за пострадали на работното място медици

Центърът за Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица ще е първият в страната с 24-часова жива охрана. Парите ще бъдат осигурени от Здравното министерство. За извънредните мерки заради зачестилите случаи на агресия срещу здравни работници, в стационара имат обещание лично от министър Кирил Ананиев. Междувременно от Районната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново започват предоставяне на безплатна правна помощ за пострадали на работното място медици.

Вече 27 от общо 49 души персонал в Горна Оряховица са депозирали оставките си след поредния инцидент на насилие в Центъра за спешна медицинска помощ. От тях 8 са лекари, 6-ма фелдшери, а 9 са медицински сестри. Сред напускащите са дори шофьорите на линейки и парамедици. Едно от условията да останат на работа е осигуряване на денонощна жива охрана.

„Министър Ананиев даде съгласие за осигуряване на средства за назначаване на физическа охрана. Нещо, което до момента не се е случвало никъде в страната“, сподели началникът на ЦСМП във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева.

Медиците от Горна Оряховица настояват и за паник бутони в линейките, тъй като голяма част от инцидентите се случват именно при посещения на адреси.

„За миналата година има 5 посегателства върху колеги по време на изпълнение на служебни ангажименти, на територията на филиала и извън него на терен“, съобщи началникът на филиала в Горна Оряховица д-р Валентина Хаджирадева.

За да защитят медиците, от местната Лекарска колегия са предприели спешни мерки.

„Няма да бъде толерирано такова брутално поведение занапред. Обръщаме се към останалите колеги да подкрепят нашата инициатива“, обясни председателят на местната Лекарска комисия д-р Христо Димитров.

От Районната колегия на Български лекарски съюз настояват за осъвременяване на раздела в Закона за здравето, който регламентира правата и задълженията на пациентите. Те искат провеждането на национална дискусия по въпроса с Министерството на здравеопазването, както и парламентарната Комисия по здравеопазване. От местната лекарска колегия искат и пакет от мерки за ангажирането на пациента в грижата за собственото здраве.

В същото време медиците поискаха изграждането на социални кабинети, в които лекарите да преглеждат безплатно на ротационен принцип и по този начин да облекчат „Спешна помощ, която към момента се използва и за обикновени прегледи. В тази връзка от Районната колегия апелират за санкции за тези, които злоупотребяват и викат линейка неоснователно като заплащат за тази услуга.

Коментари

Задължително поле