Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Спешните медици се обявиха против новата наредба за кръвните проби на шофьорите

Работещите в спешната помощ се обявиха срещу проекта за нова наредба, по която шофьорите да бъдат проверявани за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Текстовете не са съгласувани със спешните медици, въпреки че тяхната натовареност ще се увеличи и ще затрудни работата им, предаде БНР. С новата наредба се скъсява времето, в което трябва да се извърши медицинското изследване на шофьора за наличие на алкохол и наркотици – от два часа на 90 минути.

Доктор Десислава Каталиева, председател на асоциацията на спешните медици, смята това за абсурдно. „Наистина, ние сме свръхнатоварени и няма как да се приоритизира нещо, което е визирано в наредба, но не е животозастрашаващо състояние и тези пациенти да ни отнемат от времето, в което трябва да спасяваме живота на пациентите, с които работим“, обясни тя.

С новите текстове спешните центрове са посочени като единствено място, в което могат да се взимат пробите за алкохол и наркотици като отпадат общинските болници и ДКЦ-та, където също има квалифицирани специалисти на денонощни дежурства.

Освен това, медицинските специалисти ще трябва да снемат анамнеза и да описват в документ поведението на лицето, за което се взима проба.

„Медицински специалисти трябва да попълват този протокол, а отдолу трябва да се подпише лекар. Как лекар може да се подпише след като той не е извършил медицинското изследване, не е видял пациента или другият вариант, как медицинско лице ще се подпише вместо лекар. Това е документна измама“, каза Кателиева.

Общественото обсъждане на новата наредба приключва утре. Становището е изпратено на министъра на здравеопазването.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.