Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Спешни медици се обявиха против новия рамков договор

Снимка: Архив

Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ /НАРСМП/ в България разпространиха протестна декларация, в която се обявяват против проекта за Национален рамков договор за 2017 г.

Според тях новият НДР продължава практиката на сливане не денонощното медицинско обслужване с оказването на спешна помощ.

„Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас“, предупреждават от асоциацията.

Те възразяват срещу заложената в проекта възможност за сключване на договори между ПИМП и структури на спешна помощ, тъй като практиката е доказала, че те са в ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния.

Целият текст на документа:

„Ние, спешните медици,

Възразяваме срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на пациентите ни. Абсурдно е вече две десетилетия да се заявява от Министерството на здравеопазването и НЗОК, че ПИМП осигурява 24-часово обслужване на пациентите си 365 дни.

Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на ПИМП ни превръща от спешни медици в заместници на ПИМП и води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас. Възразяваме срещу чл. 142(1) в проекта за НРД 2017г., визиращ че изпълнителят на ПИМП извън обявения график трябва да осигурява необходимите медицински грижи по един от начините, определени в Наредба № 2 от 2016 г., по-конкретно приложение 9 т.1.3, легализираща и сключване на договори между ПИМП и структури на спешна помощ.

Мотивите ни са, че никога МЗ или НЗОК не са обсъждали с нас тази възможност и сключените до момента договори доказаха, че те са в ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния. Също така те са В разрез със НАРЕДБА № 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина“. Не на последно място са в разрез с Кодекса на труда, защото оказването на медицинска помощ по договор с ПИМП е извън трудовите ни задължения, договорени по трудов договор и подписаната от нас длъжностна характеристика с работодателите ни.

Прeдлагаме преговарящите страни по НРД да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинска помощ, извън работния график на ПИМП. Настояваме чл. 142(1) да конкретизира вариантите за осигуряване на медицинското обслужване на пациенти извън работния график на ПИМП, като бъде изключен вариантът това да става чрез договори на ПИМП със структури на спешна извънболнична и болнична медицинска помощ, се казва в декларацията, подписана от д-р Д. Кателиева, председател на НАРСМП.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.