Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

Възрастен мъж от Козлодуй загина след пожар в дома му

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Без Владо Карамазов в „Откраднат живот“ Ралица Паскалева се забърква в любовна драма

Автобусът на годината e хибриден Mercedes Citaro спечели конкурс

Един мъж е починал, а други петима са пострадали при сбиване в центъра на Кюстендил

Тежко е състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили

Най-малко 8 души загинаха и над 50 бяха ранени при пожар в квартал в Бангладеш

САЩ търсят европейско присъствие в Североизточна Сирия

Дерайлиралият в Пловдив влак е изправен и ще напусне гарата

Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Заев и Ципрас получиха наградата на Мюнхенската конференция за сигурност

Спешни мерки за борба с инфлуенца по домашните и диви птици предприемат в Пловдивско

На спешно заседание на Областната епизоотична комисия бяха разпоредени мерки във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца по домашните и дивите птици в област Пловдив. На заседанието, председателствано от областния управител Здравко Димитров, присъстваха общински кметове, представители на БАБХ, ОДБХ, РЗИ, Областна дирекция на МВР, Ловно-рибарския съюз и други държавни и общински органи. Според директора на БАБХ-Пловдив д-р Камен Янков все още не е ясен начинът, по който се предава заразата, но най-вероятно е това да става чрез свободното движение на дивите и домашните птици. Изолираният щам е високо патогенният H5, който е рисков и за хората.

На територията на областта са установени ферми в 10 населени места с констатирани огнища на болестта. Огнища на птичи грип има в Маноле – 1 ферма, Белозем – 2 ферми с 16 300 патици, Градина – 4000 патици, Калековец – 4800 патици, Пъдарско – 2 ферми с по 11 000 птици, Манолско Конаре – 3600 патици, Ръжево Конаре – 12 000 патици, Момино село – 8000 патици, Старо Железаре – 12 000 птици, Раковски – 8000 птици, Трилистник – 110 000 кокошки носачки.

До момента са унищожени голяма част от заболелите птици, като до края на седмицата ще бъдат унищожени още 90 000 броя. В Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет е крайно недостатъчен и затова се налага загробване на птиците. Заради констатираните огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците.

Представители на ОДБХ съвместно с МВР ще контролират забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища. Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса. Забранява се достъпът на външни лица и риболовът в язовир „Пясъчник“.

Стопаните, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца по птиците, ще бъдат обезщетени. С цел провеждането на ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването се откриват и горещи телефони, на които се приемат сигнали за заболели или мъртви домашни или диви птици. Телефоните са: 032/62 6255 и 032/62 63 18.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.