5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

Спешни мерки за сигурност на язовир „Огоста” поиска прокуратурата Хидросъоръжението е в лошо състояние, 3 години МЗГ не е приключило необходимите ремонти

Язовир „Огоста” над Монтана е в опасно състояние и Окръжната прокуратурата е внесла предложение до Министерството на земеделието и горите /МЗГ/ за предприемане на мерки за отстраняването им, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Проверката на прокуратурата в Монтана на изкуствения водоем, който е втори по големина у нас, е започнала след сигнал от неправителствени организации и партии, според които в експлоатацията и поддържане на язовира  има сериозни пропуски и нередности. Според гражданските експерти на левия скат на съоръжението в близост до областния град има свлачищен процес, зони от каменната облицовка на стената са повредени.

Разпоредената проверка на прокуратурата , в която са участвали експерти от Министерствата на земеделието и околната среда, Териториалната агенция „Национална сигурност” и Дирекцията на МВР в Монтана, е установила, че язовир ”Огоста” е включен в списъка от потенциално опасни обекти, утвърден от министъра на вътрешните работи, и водите му създават опасност за 21 населени места в областите Монтана и Враца, в които живеят над 75 000 души, заявиха от Апелативна прокуратура.

Междуведомствена експертна комисия, сформирана в края на 2014 г., още тогава е открила проблеми по хидросъоръжението,  сред които са и нередностите посочени в сигнала на гражданските организации.  Комисията е отправила писмени препоръка към Министерството на земеделието за спешни ремонти на повредените зони – на каменната облицовка на язовирната стена и на машинните части на съоръженията във водната и водовземна кула, налагане на ограничения във водоползването, следене на подпочвените води и др.

Крайният срок за извършването на ремонтите е бил 30 юни 2016 г. Проверката на прокуратурата в Монтана обаче открила, че нито една от спешните мерки не е завършена до началото на май тази година. Затова преди дни държавното обвинение е сигнализирало МЗГ с искане за спешни и неотложни мерки за ремонтни и възстановителни работи по хидросъоръжението, което е на 600 метра от Монтана и е с общ обем над 5000 млн. куб. м. вода. Трябва да се извършат всички необходими дейности за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира и живота, здравето и имуществото на  хората, заявиха от прокуратурата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.