Спешни мерки за сигурност на язовир „Огоста” поиска прокуратурата

Хидросъоръжението е в лошо състояние, 3 години МЗГ не е приключило необходимите ремонти

Язовир „Огоста” над Монтана е в опасно състояние и Окръжната прокуратурата е внесла предложение до Министерството на земеделието и горите /МЗГ/ за предприемане на мерки за отстраняването им, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Проверката на прокуратурата в Монтана на изкуствения водоем, който е втори по големина у нас, е започнала след сигнал от неправителствени организации и партии, според които в експлоатацията и поддържане на язовира  има сериозни пропуски и нередности. Според гражданските експерти на левия скат на съоръжението в близост до областния град има свлачищен процес, зони от каменната облицовка на стената са повредени.

Разпоредената проверка на прокуратурата , в която са участвали експерти от Министерствата на земеделието и околната среда, Териториалната агенция „Национална сигурност” и Дирекцията на МВР в Монтана, е установила, че язовир ”Огоста” е включен в списъка от потенциално опасни обекти, утвърден от министъра на вътрешните работи, и водите му създават опасност за 21 населени места в областите Монтана и Враца, в които живеят над 75 000 души, заявиха от Апелативна прокуратура.

Междуведомствена експертна комисия, сформирана в края на 2014 г., още тогава е открила проблеми по хидросъоръжението,  сред които са и нередностите посочени в сигнала на гражданските организации.  Комисията е отправила писмени препоръка към Министерството на земеделието за спешни ремонти на повредените зони – на каменната облицовка на язовирната стена и на машинните части на съоръженията във водната и водовземна кула, налагане на ограничения във водоползването, следене на подпочвените води и др.

Крайният срок за извършването на ремонтите е бил 30 юни 2016 г. Проверката на прокуратурата в Монтана обаче открила, че нито една от спешните мерки не е завършена до началото на май тази година. Затова преди дни държавното обвинение е сигнализирало МЗГ с искане за спешни и неотложни мерки за ремонтни и възстановителни работи по хидросъоръжението, което е на 600 метра от Монтана и е с общ обем над 5000 млн. куб. м. вода. Трябва да се извършат всички необходими дейности за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира и живота, здравето и имуществото на  хората, заявиха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България