Спешното в Силистра пред колективна оставка заради агресия към лекар

„Случаят е потресаващ. Тук става дума и за писания на хора с позиция в града, които са толкова вулгарни, че сме потресени. Колегите не искат да дават дежурства в Спешно отделение“. Това коментира пред БНР директорът на Областната болница в Силистра д-р Даниела Костадинова, която написа отворено писмо до обществеността заради поредния случай на агресия към медици от Спешното отделение.

Преди дни дежурният екип е обиждан и унижаван от гражданин, който снимал скандала с телефона си, а впоследствие качил кадрите в социалните мрежи с нови обиди към лекарите.

Инцидентът е станал по време на нощно дежурство в Спешното отделение в началото на седмицата. Малко след полунощ д-р Бейти Насуф и сестрите излезли навън, докато трае задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете, който вместо да изчака, започнал скандал, разказа д-р Насуф:

„Ядосан господин, с телефон снима, говори агресивно, обижда. Не ми посегна, не се стигна дотам. Полицията и охраната дойдоха бързо, обаче той като ги видя, още повече започна да вика, да крещи“.

Охраната извела бащата, а лекарят прегледал детето: „Имаше оплакване болка в окото. Спешно състояние нямаше“.

На агресивния баща е съставен предупредителен протокол. 

След инцидента екипът на Спешното отделение готви колективна оставка. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат:

„Колегите ме питат кой ще ги защити, кой ще им върне достойнството. Чувството за безнаказаност работи в тази посока, можем да ругаем, да бием“.

Силистра е единственият град без спешен кабинет и това натоварва Спешното отделение:

„Нашето Спешно отделение се е превърнало в кабинет за всякакви оплаквания извън работното време на общопрактикуващите лекари“. 

Според председателя на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Васил Славов едва около 5% от пациентите, които търсят медицинска помощ отговарят на критериите за спешност. 

И ръководството на болницата, и БЛС са подали сигнали в прокуратурата, включително и срещу хората, отправяли обиди във Фейсбук групата Забелязано в Силистра. 

„Нашата реакция е против анархия и заради отчаянието на колегите, че няма кой да им помогне. Човек отива на работа с идеята, че могат да го набият, да го обиждат и че нищо няма да се промени“. 

Пострадалият д-р Бейти Насуф: 

„Това отношение убива всяко желание за работа. Аз се върнах в Силистра, за да помагам на хората, тук сме много малко колеги. Всички си задаваме въпроса - докъде трябва да стигнат нещата? Да бъде бъде убит лекар, ли?“. 

Д-р Даниела Костадинова призова за мерки на национално ниво. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони