Световноизвестният тенор Камен Чанев пя в родния си Сливен

Явор Колев, ГДБОП: Големи български компании стават жертва на интернет кражби на стойност 200 – 600 хиляди евро

Потребителите на инстаграм ще могат да изпращат гласови съобщения

Александър Йорданов: Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки, че е вицепремиер

Студът взе най-малко три жертви в САЩ

За кои три неща жените мислят всеки ден?

Турция създава нова военноморска база в Черно море

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” протестират срещу мръсния въздух

Откриха следи от вода на астероида Бену

Арестуваха край Благоевград най-търсения автокрадец Яро

САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Тереза Мей се среща с лидери на ЕС за Брекзит

На 11 декември 2018 да почерпят

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

В центровете за лечение на ХИВ/СПИН се проследяват 1430 лица, от които 1334 са на съвременна антиретровирусна терапия или 93% от регистрираните.

Най-засегнати тази година са наборите между ’79 и ’98

Няколко пъти повече мъже в сравнение с жените страдат от ХИВ/СПИН инфекция в България. Новорегистрираните в страната представители на силния пол от началото на годината до сега са 139. За сравнение сред нежния пол случаите са 22, а съотношението мъже – жени е съответно 6:1, по последни данни на Министерството на здравеопазването. През 2018 г. най-засегната от ХИВ е възрастовата група 30-39 – 44% от всички, следвана от групата между 20 и 29 г. – 25%. По начин на предаване 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път. В тази група 51% са се заразили при хомо/бисексуален контакт, 38% при хетеросексуален контакт. Други 9% са се разболели след инжекционна употреба на наркотици и 2% по друг път.

Към 31 юли 2018 г. в центровете за лечение на ХИВ/СПИН се проследяват 1430 лица, от които 1334 са на съвременна антиретровирусна терапия или 93% от всички регистрирани. За пациентите с ХИВ в страната функционират пет сектора към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

02-1-%d0%b4%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%beПо повод ежегодната лятна кампания срещу СПИН, която започна на 15 август и продължава до 15 септември включително, всички 28 Регионални здравни инспекции в страната са планирали дейности. Списък с местата и часовете по градове и села е качен на сайта на здравното ведомство.

„У нас има проблем с финансирането на превенцията и лечението на ХИВ. Средствата за това драматично намаляха от 2017 г. след оттеглянето на Глобалния фонд, който осигурява пари и изгражда структури, за да се създаде база за лечение и превенция в определени държави, и после насочва ресурсите си към други“. Това коментира пред „Труд“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация“.

По думите му страната ни все още не е постигнала една от основните цели, които си е поставила: 90% от инфектираните с ХИВ да знаят, че са негови носители и да са минали към терапия. Друг проблем е, че у нас все още държавата не финансира терапията PrEP и за нея малко се говори и знае. Става въпрос за медикамент, одобрен от Европейската агенция по лекарствата, който действа като превенция и при прием предпазва организма от заразяване с ХИВ. Той е особено подходящ за приложение сред рискови и потенциално уязвими групи.

Редица страни по света вече от 5 години го предлагат безплатно, за да намалят разпространението на СПИН. В Лондон например след първоначалното прилагане на PrEP здравните власти са отчели спад в броя на инфектираните с 50%.

Като плюс д-р Хасърджиев отчете, че всички носители на ХИВ, които са регистрирани, получават съвременна терапия, която се заплаща от държавата. За съжаление процентът на инфектираните вероятно е много по-голям, тъй като част от носителите нямат представа, че имат вируса, допълни той.

В България има общо 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ. През тях от началото на годината досега са преминали над 162 хил. души.

 

Диагностика

15% не подозират, че са болни

Около 15% от хората по света, които са болни или са само носители на заболяването, дори не подозират за състоянието си.

Данните на здравните служби у нас и в останалите европейски държави сочат, че голям процент от диагностицираните със СПИН, са били инфектирани години преди това да се установи и през това време е вероятно вирусът да е бил предаден от тях на друг човек.

Проследявайки броя на т.нар. CD4 имунни клетки, които ХИВ-вирусът убива, лекарите могат да установят кога пациентът им бил е заразен. Според статистиката от 2016 г. новите случаи на СПИН по света се установяват средно на третата година след заразяването.

Счита се, че това е напредък, тъй като статистиката от 2011 г. сочи, че тогава диагнозата СПИН е била поставяна средно 4 години след заразяването на пациента. Имунолозите отдават това на усилията за превенция и на информационните кампании.

 

Терапия срещу вируса

Нови лечения разработват учени

На пазара се предлагат иновативни медикаменти

Нови, все по-успешни и безкомпромисни форми на терапия срещу ХИВ търсят учени по цял свят. Иновативно лекарство срещу СПИН, разработено в Китай, ще бъде пуснато на пазара до края на август като се очаква то да помогне на десетки хиляди. Медикаментът с името Албувиртид (Albuvirtide) може да се инжектира веднъж седмично и е в състояние да блокира сливането на вируса с мембраните на клетката гостоприемник, прекъсвайки жизнения цикъл на ХИВ вируса в най-ранния му стадий.

Вече е наличен и друг медикамент – препарата Трувада, след като през юли тази година бяха представени резултатите от две нови проучвания на това комбинирано лекарство срещу СПИН. То действа като превантивно средство преди или след необезопасен секс. Изследването е направено под ръководството на д-р Алисън Роджър от Лондонския университет и вече се прилага в държави като Франция и САЩ.

 

Показатели

Съвременна терапия има за 93% от болните

В България на 93% от всички лица, регистрирани с ХИВ, се прилага съвременно антиретровирусно лечение по данни на здравното ведомство. Терапия се препоръчва от Световната здравна организация при определен показател в изследванията, а именно когато броят на CD4+ кръвните клетки падне под 350 на милилитър кръв. Тези клетки имат ключова роля в координирането на имунната защита и без тях тя рухва, а организмът става податлив на опортюнистични инфекции и злокачествени новообразувания.

Ключовият момент в спирането на разпространението на вируса е понижаването на вирусния товар – съдържанието на вирусни частици в кръвта, чрез антиретровирусна терапия.

Навременната диагностика и прилагането й при ХИВ позитивни бременни жени прави възможно раждането на здрав плод, необременен от вируса.

 

Сред децата

Смъртността достига 80% без терапия

02-10Децата са най-уязвими към ХИВ инфекция. Без лечение смъртността при тях е 50% до 2-годишна възраст и 80% до 5-годишна, сочат данните на СЗО. По света от СПИН страдат 2,1 милиона деца, но едва 23% от тях получават съвременното антиретровирусно лечение, от което се нуждаят. За сравнение сред възрастните процентът на получаващите адекватна терапия е двойно по-висок – 48.

Към края на 2010 г. по света 34 милиона души живеят с ХИВ инфекция. От тях 1,1 милиона имат активна туберкулоза, като смъртността сред тях е около 350 000 души на година. Превантивното приложение на препарата изониазид, съчетано с противовирусните лекарства, намалява риска от поява на активна туберкулоза с 97%.

Ранното диагностициране и своевременното лечение са ключовите фактори, които правят СПИН не толкова коварен, колкото допреди години.

 

Финансиране

50 000 лева дава Варна за превенция срещу вируса

Предстои да се приеме новата програма за 2019 г.

Общината отделя ресурс за работа с хора проблемно поведение, сред които има и инжекционни наркомани.
Общината отделя ресурс за работа с хора проблемно поведение, сред които има и инжекционни наркомани.

Единствената община в страната, в която има специално назначен човек – програмен мениджър в дирекция „Превенции“, специално по въпросите за ХИВ/СПИН, е Варна. Средногодишно общината дава между 45 000 и 50 000 лева за превенция на ХИВ/СПИН и за работа във високорисковите младежки групи. Това каза шефката на дирекция „Превенции“ Светлана Коева. Тези групи обхващат млади хора до 25 години без работа с проблемно поведение, а доскоро сред тях и инжекционни наркомани.

50 души се ваксинират безплатно срещу Хепатит Б, който като СПИН-а се предава при необезопасен сексуален контакт или употреба на една и съща спринцовка за дрогиране. Местната власт осигурява сериозна подкрепа на няколко неправителствени организации, които са активни, с безвъзмездно осигуряване на база. До края на септември трябва да се приеме новата програма за 2019 г. на консултативния съвет по ХИВ/СПИН и да се предложи тя на кмета на общината.
Проблем е неяснотата от това какво предстои след оттеглянето на Глобалния фонд, който доскоро осигуряваше финансиране на страната ни за превенция срещу хепатити и ХИВ, посочи Коева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Следващият път съкратете статията до факта, че гейовете, лесбийките и наркоманите са прокажени подчовеци и че НПО-тата им са същите прокажени унтерменши.

    1. По скоро, че обществото е болно да дава пари за подобни извратеняшки ценности, вместо за нормалните и децата…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.