Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Еврокомисар Андрюкайтис: ЕС ще се бори срещу агресивната реклама на вредни храни, насочена към децата

Изграждаме инструментариум в момента, с който можем да въздействаме срещу двойния стандарт при храните в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в понеделник след неформално заседание на Съвета на министрите на здраве-опазването в ЕС, което се проведе в София. Инициативата е в рамките на българското европредседателство.

„Няма да позволим българският народ да яде по-лоша и по-некачествена храна от тази, с която се хранят хората в Западна Европа”, категоричен беше здравният министър.

Ключови въпроси в здравния сектор бяха обсъдени по време на на неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което се проведе в НДК в София.
Ключови въпроси в здравния сектор бяха обсъдени по време на на неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което се проведе в НДК в София.

След срещата той посочи, че обект на дискусии са били здравословното хранене на децата, ефективните и достъпни лекарства, както и бъдещето и финансирането на здравеопазването в Европейския съюз при избора на нов парламент и нова европейска комисия.

„Разгледахме ролята на маркетинга по отношение на най-малките потребители – децата, които най-лесно могат да бъдат манипулирани”, заяви Ананиев. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис допълни, че се работи за механизъм срещу натиска от страна на маркетинга спрямо децата, особено при храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол. „Всички носим отговорността да пазим децата от агресивните маркетинг и реклами”, категоричен беше той.

„Проведохме много ползотворна позиция. Насърчително е това, че всички признаваме, фактът, че ако желаем децата да бъдат здрави – трябва да им се набави здравословна храна на достъпни цени. Те трябва да са за всички хора в Европа”, каза още Андрюкайтис.

По думите му на паневропейско ниво трябва да се гарантира, че ще се използват инструментите за гарантиране на здравословна храна за нашите деца. „За съжаление няма само един единствен инструмент, който да направи това, става въпрос за набор от различни похвати”, допълни еврокомисарят.

Министър Ананиев определи като ползотворен дебата по време на срещата за бъдещето на здравеопазването в европейските политики. Разговорите по темата ще продължат на 22 юни, когато ще се проведе редовен съвет на министрите на здравеопазването. В бъдещите срещи между министрите обект на специално внимание е бъде и паралелният износ на лекарства.

 

Основен приоритет е младото поколение

02-1-1За България в качеството й на домакин на европейското председателство, в областта на здравеопазването здравословното хранене е основен приоритет, защото сме убедени, че бъдещето на конкурентна Европа е в младото, здравото и добре образовано младо поколение. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на неформалната среща на ресорните министри в ЕС.

Политиките, свързани с лекарствените средства, изискват да се потърси баланс между здравето на хората и търговията, допълни още той.

Служители протестираха пред НДК

760 лв. стартова заплата искат от РЗИ-тата

Служители на регионалните здравни инспекции (РЗИ)  в страната  се възползваха от неформалния съвет на здравните министри, за да изразят недоволството си от възнагражденията и начина на заплащане в сектора.

Те излязоха пред  сградата на  здравното министерство в понеделник с искания за  стартови заплати от 760 лева и за прекратяване на практиката за различно възнаграждение на служители от едни и същи длъжности.

Недоволството си изразиха представители на десетки РЗИ с надеждата да получат  обещаното увеличение  на заплатите им с 18% от 1 януари.

 

Черпим опит от Франция и Германия

Пресичаме дефицита на лекарства у нас

Законът за медикаментите се преразглежда

02-2“Паралелният износ е позволена дейност, стига тя да не води до липса или дефицит на лекарствени продукти. Водих разговори по темата с министъра на Германия, с министъра на Франция, те имат много добри практики в това отношение, ще ползваме техния опит”. Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той припомни, че Комисията по здравеопазването у нас ще разгледа последните изменения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с който, по думите му, ще се създаде един контролен механизъм, целящ да намали проблема с дефицит или недостиг на лекарствени продукти в България.

Ананиев подчерта, че по темата за реимбурсиране на лекарствата има голямо разделение между страните в ЕС.

“Това, че клиничната оценка се прави на равнище ЕС, не означава, че тя не дава отражение върху ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата. Нарушава се в определена степен принципът на субсидиалност и пропорционалност, срещу което възразяват много държави. Дебатът е много голям и едва ли ще се реши в рамките на този парламент”, посочи още Ананиев. По думите му има договорка между страните да се създаде работна група, която да предложи нов модел на оценка на здравните технологии, защото това касае финансовата устойчивост на самите здравни системи. Сегашният модел отнема част от компетенциите на съответните системи, допълни здравният министър.

 

Недоволство

5 лв. за направления искат джипитата

Близо 70 души се събраха пред НДК

Джипитата настояват потребителската такса да бъде обвързана с минималната работна заплата за страната и така да стане 5.10 лв.

По време на срещата на здравните министри от ЕС в София близо 70 лични лекари от столицата се събраха пред НДК, за да поискат по-добри условия на труд. Общопрактикуващите поискаха намаляване на административната им тежест, както и отпадане на 24-часовото им разположение.

„Не може да плащаш 1 лев и 32 стотинки и да искаш 186 дни достъп до лекар”, смятат лекарите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. AБЕЕ,,,какви боклуци бее,,,Дооре че са БИЛЛЛА И ДР,,, ТА ДА НИ ХРАНЯТ ,…Имесоото е по вкоусно и евтиноо и в сиичкото им..Там имат механизирано произвводство…с компютри и 1000 животни се отглеждата от 1-2 работника..!

 2. Вярвате ли че ще спрем да ядем боклуците на Европа, ами къде ще си изхвърлят тези господа отпадъците и то най-важното същите да им се плащат скъпо и прескъпо

 3. Елементарнниса от fb, IV. IV,…Долни комунета -изчадия……

 4. Аха, точно така става то, онези уроди от Запада са създали цели заводи, за да хранят с боклук животните от третия свят и нас са ни сложили в техните редици, ама не защото сме, а защото те са накупили нашите управници. Иначе в СМИ е лесно да се пишат лъжи и да се манипулират обществата. Аз лично не вярвам близките 10-15 години да се промени нещо. Единствено, ако започнем сами да си произвеждаме.

 5. Проблема се измества от болната глава на здравата. Западните държави /в частност Германия/ субсидират /дотират произведена продукция и населението им получава по-евтини и качествени храни, а у нас субсидират разорани мочурища и умрели коне. И на това отгоре европейските субсидии се крадат. Ще има да чакаме евтини и качествени храни докато управлението на държавата ни е такова.

  1. Само много прост човек ще си мисли, че в германския обор не лъжат.

 6. Вие не разбрахте ли ония от Брюксел защо ни взеха в ЕС? Ей така,без да разсъждават много. Ами за да ни превърнат в свое бунище,в клоака. Както наш Алечка ни описва във влака. Какво пише великият Алеко Константинов в „Бай Ганю“ ще си прочетете сами. Та Германия се очисти от трошките си,а другите богати страни се очистиха от некачествените си храни. А ние сега се усещаме…….

 7. Тъпотията не ти е само до шията ти. Тъпотията се
  е настанила и в главата ти. Ти все още си със селските хитрости на дядо ти “Бай Ганю”. Впрочем
  имаш малко прогрес. Станал си истински руски
  мужик. Чакаш каквото ти подхвърля годподаря…
  Вместо да запретнаш ръкави и да отблагодариш
  пустеещата майка земя за да се наслаждаваш на
  благородните й плодове, ти хвърляш цялата си
  енергия в търсенето на справидлив господар!!!!
  В този смисъл ти си малко по напред от руския
  мужик. Той не роптае като тебе а само слушка….

  1. Прав си, като сравняваш цецо цветанов с руски мужик… но той е и нещо друго – иб рик.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.