Спирането на строежите на "Арапя" и "Алепу" се удължава

Шефът на ДНСК Иван Несторов

Шефът на ДНСК Иван Несторов посочи всички нередности

Строежите по морето се спират за неопределено време. Строителството е законно, но има пропуски по ЗУТ, които трябва да бъдат отстранени. Заради допуснатите нарушения, за неопределен период от време, строителството се стопира. Това съобщиха началникът на строителния надзор Иван Несторов и директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова пред журналисти. За това дали ще се строи на култовия къмпинг "Корал"- тема, която нашумя в последните дни, инж. Атанасова обясни, че до момента при нея не е постъпило никакво искане за екологична процедура, която да "отпуши" строителство.

Само преди броени дни шефът Иван Несторов, изпратен лично от премиера Бойко Борисов, бе на място и огледа всички строежи. Още тогава те бяха спрени, а в петък стана ясно, че "престоят" ще се удължи неясно докога. Става дума за къмпинг "Арапя", където намерението на строителя е да се вдигне ваканционно селище с 23 сгради, строежът на ваканционен комплекс в местността "Алепу" и на ресторант с бар на къмпинг "Градина". На къмпинг "Градина", собственикът в лицето на г-н Стойков (Людмил Стойков, собственик на Дюни АД) започнал да залива изкопа. Ако се започне строеж след време, РДНСК ще извършат съответната проверка.

Кметовете на общините Созопол и Царево - Панайот Рейзи и Георги Лапчев трябва да издадат актове за спиране на строителните дейности в местностите "Алепу" и "Арапя". Разпоредителните писма ще им бъдат изпратени веднага от РДНСК.

На "Арапя" са били установени сериозни пропуски: липсвал план за безопасност, както и очертание на границите на строителния обект, и инфраструктура до него. Документацията за пътя "отлежавала" в Община Царево, не била одобрена и нямало разрешение за строеж. "На него преди да се извършат тези процедури е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж”, посочи Иван Несторов. Освен това, съгласно проект от 2007 година, в РИОСВ Бургас, е посочено, че в това селище е предвидено да се реализира с една сграда, а в момента са 23. Липсвало съгласие от МОСВ точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да се реализира строителството.

%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-2

С нулев цикъл са четири сгради, цялата инженерна инфраструктура, която трябва да ги обслужва е с „неизяснен характер”. - как ще бъдат обслужвани тези сгради с ток, вода и канал, коментира Несторов. Нямало и задължителният план за безопасност и здраве. Ще бъдат издадени предписания на кмета Георги Лапчев, в чиито правомощия е това да задължи строителя да си организира строителната площадка.

На Арапя имало сключен договор с фирма, упражняваща строителния надзор – „Стройконсулт Бургас”. Тъй като са допуснали нарушения и не са извършили качествен контрол обектите на тази фирма ще бъде одитирани и ако има нарушения ще се наложат административни санкции, предупреди Несторов и посочи: "Ако в рамките на една година на една и съща фирма са наложени три наказателни постановления, й се отменя лиценза".

Основният проблем на „Алепу” пък е неспазване на етапността. Там също ще се строи комплекс, но инвеститорите имат издадено разрешение, според което на първия етап трябва да изградят геозащитно съоръжение, което да укрепва ската, а на втория – строителството на три жилищни сгради.

Разрешението за геозащитното съоръжение обаче трябвало да се издаде от ДНСК, тъй като било първа категория, а не от Общината, подчерта Иван Несторов. От ДНСК ще изпратят разпоредително писмо със срокове и указания до кмета на Созопол Панайот Рейзи, от когото ще се иска да издаде заповед за спиране на строителството на сградите, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение.

Временният път, който обслужвал обекта, частично навлизал в чужда собственост.

"И при двата обекта са констатирани отклонения на текстовете на Закона за устройство на територията или има частично налична техническа документация, но имат издадени разрешителни за строеж", поясни Иван Несторов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България