Спират далавера от гурбет зад граница

Ще бъде сложен край на възможността за печелене на пари чрез „френска безработица“.

Хората няма да могат да се възползват от „френска безработица“

Взимат обезщетения от 1800 лв. и не искат да работят за малко пари

57 хил. души са се възползвали

Възможността за получаване на високи обезщетения за безработица само след няколко дни работа в чужбина ще бъде прекратена. Това ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са предложени от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и бяха приети на първо четене от социалната комисия към парламента.

В момента хора, които са били временно на работа във Франция, в продължение на една, две, три седмици, след прекратяване на трудовия им договор и връщането им в България имат право на обезщетение за безработица по законодателството на Франция. Тъй като във Франция по документи те са били осигурявани върху високи доходи, получават много високи  обезщетения за безработица в България, в размер около 1800 лв. на месец. Има много такива случаи в Гоце Делчев, Разлог и Мадан, каза Деница Сачева. Получаването на обезщетение от 1800 лв. демотивира хората да търсят работа в България, а българските работодатели не могат да ги наемат, допълни тя. Ако човек получава 1800 лв. на месец без да работи, трябва да му предложат поне двойно, за да започне работа.

В България през миналата година 735 хил. души са ползвали обезщетения за безработица. От тях близо 57 хил. души са ползвали обезщетения след краткосрочна заетост в чужбина. Хората, които са работили в чужбина за кратко време и ползват обезщетение за безработица, са само 7,7% от общия брой на хората, които са ползвали обезщетения. Но те са получили 26,3% от общия размер на изплатените обезщетения, защото получаваните от тях суми са големи. Хората, които са работили краткосрочно в чужбина, през 2023 г. са получили общо 136 млн. лв. като обезщетения за безработица.

Предложените промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат размерът на обезщетението за безработица да се определя на база осигурителния доход за последните 24 месеца, дори човекът да е работил в чужбина, а не само на база на последната заплата. Така правилата за получаване на обезщетения ще бъдат еднакви за хората, работили в чужбина, и тези, които са работили само в България.

За приемането на промените се обявиха и представители на работодателите. Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че в някои райони има работни места, но няма кой да работи, защото хората се възползват от „френската безработица“.

Предупреждение на Главна инспекция по труда

 

Зачестяват измамите за работа в чужбина

Обещават високи заплати

 

От Главна инспекция по труда предупреждават за измами при намиране на работа в чужбина.

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главна инспекция по труда (ГИТ). В грама от посолството ни в Стокхолм, столицата на Швеция, алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция. За зачестили измами съобщават с грама и от българското посолство в Отава, столицата на Канада. Чрез обяви в социалните мрежи измамници искат от кандидати за работа в Канада такси за различни административни дейности, но до намиране на работа и заминаване не се стига.

В грамата от посолството ни в Стокхолм пише, че безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на плодове срещу нереално високи заплати. Пристигнали в страната те са принудени да работят при крайно тежки условия с много ниско или без заплащане.

От ГИТ напомнят на търсещите работа в чужбина, че трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд, заплащане и работно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес