Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Спират измамите със стажа за пенсия Няма да доказваме години с бележки за платени осигуровки

Социалното министерство предлага промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които слагат край на измамите със стажа за пенсия. Хората, които са си плащали допълнителни вноски за недостигащи месеци или години, вече не е нужно да предоставят платежните бележки за доказването им. Информацията ще се получава служебно от Националния осигурителен институт. По този начин се намалява административната тежест за хората и в същото време се предотвратяват злоупотреби чрез представяне на фалшиви вносни бележки, уточниха от Министерство на труда и социалната политика.

Друга промяна в наредбата ограничава банките да правят удръжки от неправилно преведени суми за пенсии, с които да погасяват кредити или такси, които пенсионерът им дължи.

Нерядко, след като НОИ уведоми банката, че е превела погрешно сума, банката първо задържа част от нея за погасяване на задълженията на пенсионера към самата нея, и едва след това възстановява останалата част на НОИ или уведомява за недостатъчна наличност. По този начин с публични средства се погасяват частноправни вземания, а в случаите, в които пенсионерът е починал, е необходимо НОИ да претендира тези суми от наследниците му, вместо банката, обясняват от социалното министерство.

Според промените пенсията ще се прекратява, ако лицето не се яви за преосвидетелстване от органите на експертизата на работоспособността, след като е служебно повикано.

Част от промените в наредбата се правят, за да отговори на измененията в Кодекса за социално осигуряване, които вече са в сила от 1 януари 2018 г. Така например в нея се уточнява новият размер и нарастването на процента за тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула – от 1,129 на сто на 1,169 на сто (или с 3,8%). Увеличени са и коефициентите при определяне размерите на пенсиите за инвалидност. За стаж вече ще се зачита времето само на едно лице, което е полагало грижи за болен член на семейството със степен на увреждане над 90%, ако не е било осигурено и не е получавало лична пенсия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.