Пьонтек поведе Полша

Северна Македония огорчи Стоянович

Министър Банов: Функционира системата за подаване на електронни декларации на доставчиците на медийни услуги 

Кметът на Благоевград с почетен знак за принос за дипломатическите отношения между Казахстан и България

Конференция на жените лидери се проведе в София

Ограничението на скоростта по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора остава до края на септември

Във Варненския „Пирогов“ ще се влиза и през нов вход

Български с медал за доблестна служба от САЩ

Червени съветници в Бургас: При всеки дъжд улиците на Равнец стават плавателни канали

Затварят завод за автомобилни кабели в Търговище, работниците протестират за заплатите си Служителите чакат доплащане за два месеца и заплати за един

Екатерина Захариева облече уникално кимоно с български шевици в Токио

Уволниха прокурорски служител за контакти с подслушван

Барак Обама поздрави Дженифър Лопес за годежа, написа й ръкописно писмо

Зам.-министър Ципов: МВР няма да строи нови бежански лагери

С Виенски камерен оркестър започва „Варненско лято“ Диригент е виртуозният цигулар Марио Хосен, известен като Българския Паганини

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Повечето дейности ще бъдат със срок на изпълнение 3 години

За пръв път от 30 години насам държавата има политика за спиране на изтичането на мозъци. Младите учени ще получават добавки от 1500 до 3000 лева към заплатите за постдокторанти. Това съобщиха министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски.

Правителството прие две точки – одобряването на национални научни програми, както и допълнителни трансфери по бюджет на БАН и държавни висши училища за увеличаване стипендиите на докторантите. Програмите са за 61 млн. лв., като повечето ще бъдат със срок на изпълнение 3 години.

“Факт е, че имаме увеличение на докторантите, но в същото време, имаме доста организации и училища с ниска оценка, затова там, където в най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна дейност, ще получат такива средства”, обясни Вълчев.

За млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лв., ако съответният учен има трудово правоотношение, и до 900 лв., ако няма. За постдокторант сумата ще е от 1500 до 3000 лв. допълнително на месец. В момента стипендията за докторант е 500 лв.

За първи път регламентираме понятието постдокторант. Така ще позволим на чужденци да идват да работят у нас, коментира акад. Ревалски.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Да вземат парите от бившите и сегашни бкп/бсп политици… от другарите на луканов, през плевнелиев и костов та до цецо…

  2. Значително по-лесно и полезно ще бъде да се спре безпрепятствения наплив на безмозъчни индивиди начело на властта които пишат закони, крадат милиарди и простотиите им се мултиплицират . Картинката е ясна – ще затрият държава и нация без война, без мор, без природен катаклизъм , само на базата на вродената си умствена недостатъчност управляващите ни от 75 години. А е толкова просто – тест за интелигентност и всяка година на полиграф за корупция и нерегламентирани връзки с престъпния свят, след което при нарушения- съд затвор и конфискация на цялото имущество на виновниците….. Да ама никой от управляващите не го правят , защо ли ? Иначе всички се пишат и умни и работливи в „ползу роду“ ама на приказки , а на дела -пълни мижитурки и престъпници.

  3. Значително по-лесно и полезно ще бъде да се спре безпрепятствения наплив на безмозъчни индивиди начело на властта които пишат закони, крадат милиарди и простотиите им се мултиплицират . Картинката е ясна – ще затрият държава и нация без война, без мор, без природен катаклизъм , само на базата на вродената си умствена недостатъчност управляващите ни от 75 години. А е толкова просто – тест за интелигентност и всяка година на полиграф за корупция и нерегламентирани връзки с престъпния свят, след което при нарушения- съд, затвор и конфискация на цялото имущество на виновниците….. Да, ама никои от управляващите не го правят , защо ли ? Иначе всички се пишат и умни и работливи в „ползу роду“, ама на приказки , а на дела -пълни мижитурки и престъпници.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.